El cas noos (català)

Páginas: 5 (1167 palabras) Publicado: 8 de marzo de 2014
El cas Noos:
El cas Nóos, també conegut com a cas Urdangarín o com Operació Babel, 1 és un cas de presumpta corrupció política que comença el 2010 com un cas derivat del cas Palma Arena en ser encausats els dirigents de l'Institut Nóos, Iñaki Urdangarin, duc consort de Palma de Mallorca, i el seu ex soci Diego Torres. Els càrrecs pels quals estan imputats per la Fiscalia Anticorrupció sónmalversació, frau, prevaricació, falsedat i blanqueig de capitals. Les activitats delictives haurien estat realitzades a partir de la fundació sense ànim de lucre que dirigien, Nóos, així com d'una xarxa societària d'empreses associades a Nóos.

El jutge José Castro ha imputat aquest dimarts a la infanta Cristina per delicte fiscal i blanqueig de capitals en el 'cas Noos ' . En un extens acte de 227folis , el titular del jutjat d'instrucció número 3 de Palma conclou que hi ha indicis delictius suficients en el comportament de la filla del Rei i el cita a declarar el proper 8 de març, a les 10 hores .

Tres anys després d'iniciar la investigació del 'cas Noos ', una peça separada de la macrocausa del Palma Arena , i vuit mesos després de rastrejar l'activitat econòmica de la infanta Cristina, el jutge torna a encausarla . Segons detalla en el seu acte , hi ha indicis que la filla del Rei es va prestar a que Aizoon , la societat que comparteix al 50% amb el seu marit , Iñaki Urdangarin , " servís de bastida imprescindible per a la comissió de delictes fiscals" i va realitzar despeses fraudulents amb fons de l'empresa .

Castro sosté igualment en la seva resolució que la intervencióde la Infanta Cristina a Aizoon constituïa un " escut davant Hisenda " , en línia del que va posar de manifest en el seu dia el notari que va participar en la constitució de la societat , que va apuntar que l' exassessor fiscal de l'Institut Nóos Miguel Tejeiro va afavorir la col • locació de la filla del Rei a la mercantil perquè aquesta gaudís d'un tracte especial per part de l'AgènciaTributària .

"No sembla que a ningú hauria escandalitzar que es pretengui formular-li preguntes sobre això" , argumenta el magistrat de Palma , que també rebutja que hagi de tenir- un " especial cura " a l'hora d'imputar a "personatges públics , especialment aquells vinculats a institucions centrals de l'Estat " , negant així que hagi de donar-se un tracte de favor a la infanta . És més , addueix quehan de ser els personatges públics els que deuen " observar aquest especial cura per no situar-se en òrbites que puguin resultar si més comprometedores " . Així mateix, considera que el fet de citar Cristina perquè expliqui les suposades irregularitats no farà " trontollar els pilars de l'Estat de dret , més aviat tot el contrari" .


Mirar a una altra banda
En un altre paràgraf del seu acte ,Castro acusa la infanta de mantenir " una actitud pròpia de qui mira a una altra banda " en relació amb les irregularitats comeses presumptament pel seu marit . Segons el jutge , Urdangarin difícilment va poder haver defraudat a Hisenda "sense , si més no, el coneixement i aquiescència " de la seva dona .

L'instructor també qüestiona la posició del fiscal , oposant-se a la imputació de lainfanta , i sosté que en el cas dels altres 42 imputats en aquesta peça separada del cas Palma Arena ' mai s'ha mostrat com reticències ni s'ha vulnerat la presumpció d'innocència . " Ni l'afectat ni cap altra part ni , per descomptat, el ministeri fiscal , van plantejar cap retret sobre una suposada indefensió que pogués generar la fórmula de crida triada ni ningú es va sentir cridat a formular recurs", subratlla .

Finalment , Castro reitera que hi ha " determinats indicis objectius de criminalitat" , que no són " fruit d'una capritxosa elucubració " .

El futur processal de la infanta Cristina en el cas Urdangarin, imputada per indicis de presumpte blanqueig de diners i frau fiscal, no es resoldrà immediatament. Segueix imputada i el jutge José Castro no resoldrà en calent el nus...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El caso Noos
  • CAS PRÀCTIC CATALÀ
  • La casa de bernarda alba (catalan)
  • noose
  • noose
  • noose
  • noose
  • Noose

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS