El moviment obrer (1789-1914)

Páginas: 18 (4255 palabras) Publicado: 8 de marzo de 2015
1. El moviment obrer: des dels inicis fins al 1848

1.1 D’artesans a proletaris
Podem definir moviment obrer com els grups d’associacions d’obreres i les actuacions que portaran a terme (vagues, mobilitzacions) per aconseguir millorar les seves condicions de treball i de vida.
Tenim una societat industrial que estava dividida en classes, per tant, una societat de classes. El proletariat estavensotmesos a condicions molt dures. Treballaven a canvi d’un salari. També hi havia el treball infantil. Això comportava l’analfabetisme de la població. Treballaven en condicions inhumanes (12 hores), no hi havia ni seguretat ni higiene i això comportava molts accidents (índex de mortalitat molt elevat). També hi havia càstigs físics. No hi havia sanitat pública ni assegurances. Totes aquestesmesures es podien donar a terme ja que hi havia sobremà d’obra, hi havia massa gent disposada a treballar comparant la feina que s’havia de fer.

1.2 Els primers conflictes i el luddisme
El proletariat va anar prenent consciència de que eren un grup diferent i diferenciat de la burgesia i se’n van adonar de que havien d’elaborar un pla per defensar el seus drets. D’això se’n diu que van comprendre laconsciència de classes.
A finals del segle XVIII es van crear les primeres associacions de treballadors. Els obrers van començar a protagonitzar mobilitzacions.
Tan a França com a Anglaterra van fer dues lleis prohibint les mobilitzacions i les associacions d’obrers.
França  Llei de “Le Chapelier” (1791)
Anglaterra  Combination Acts (1799-1800)
Davant d’aquestes lleis, els obrers (a GranBretanya) van protagonitzar marxes, vagues... demanant l’abolició de la Combination Acts. Es crea el moviment anomenat ludisme (1811) i el difusor d’aquest era el Capità Ned Ludd. Van començar a trencar màquines (telers) i es va generar un moviment sistemàtic que es va estendre amb molta rapidesa. Es van registrar brots de ludisme a Alcoi (1820) i a Barcelona (1835).
Va ser un moviment visceral(reacció de la ràbia) però que es va estendre molt ràpidament. D’aquesta manera intentaven defensar els seus drets ja que les màquines treien la feina als treballadors.

1.3 El socialisme utòpic
Hi havia un grup de pensadors i burgesos que veien que aquestes formes de vida pels treballadors no eren correctes. Seran, doncs, els socialistes utòpics que elaboraran un model de societat alternatiu idiferent a l’existent en aquell temps, el qual es basava en la solidaritat i cooperació entre totes les persones. Denunciaran totes aquelles injustícies socials (que els preocupaven) i desconfiaran de la política. El que van fer va ser intentar prendre mesures davant de tot això.
Un socialista important va ser Robert Owen (1771-1858). Va ser un empresari model i dirigent sindicalista. Va impulsar elcooperativisme amb diferents projectes.
PRINCIPALS PENSADORS UTÒPICS
Henri de Sain-Simon (1760-1825): va ser el primer en parlar de la “lluita de classes” com a motor de la història.
Robert Owen (1771-1858): era un industrial britànic que va dur a terme les seves idees a les seves fàbriques i posteriorment va crear la comunitat New Haunony als EUA. Definia els model de producció a partir de lescooperatives.
Piene Josep Proudhon (1809-1865): va tenir una gran influència sobre el moviment obrer de la seva època. Va afirmar que la propietat privada era un robatori, amb fortes critiques contra l’Estat burgès i contra el sistema polític. Se’l va considerar un precursor del pensament anarquista.

1.4 El naixement del sindicalisme
Els obrers seguien ajuntant-se en associacions.
Les primeresassociacions van ser de caràcter local per atendre les necessitats més bàsiques dels obreres i el primer que van crear van ser mútues o anomenades també, societat de socors mutu. Aquestes van aparèixer a la primera meitat del segle XIX. Eren societats clandestines i el que feien era cobrar petites quotes de tots els obrers que en formaven part i amb això ajudaven els obrers si estaven malalts, o bé...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Movimiento Obrero (1789-1914)
  • Moviment obrer catalunya 1875-1914
  • Moviment Obrer
  • el moviment obrer
  • moviment obrer
  • Moviment obrer
  • El moviment obrer
  • El Moviment Obrer Espanyol

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS