EL PLANETA TERRA

Páginas: 11 (2658 palabras) Publicado: 15 de junio de 2013


CIÈNCIES PEL MÓN CONTEMPORANI

ÍNDEX
1. Dibuixa un tall de la terra on constin les dues nomenclatures, és a dir, la que es basa amb les característiques físiques i les mecàniques............ 3

2. Què és la deriva continental?................................................................... 4

3. Què és l’expansióoceànica?................................................................... 5

4. Què és la tectònica de plaques o la tectònica global?............................. 7

5. Què són les dorsals oceàniques?............................................................ 9

6. Que s’entén per forces oceàniques?..................................................... 11

7. Que s’entén i quines característiques tenen els límits convergents?.... 12

8. Que s’entén iquines característiques tenen els límits divergents?....... 13

9. Que són i quines característiques tenen els límits transformats?.......... 14












1. Dibuixa un tall de la terra on constin les dues nomenclatures, és a dir, la que es basa amb les característiques físiques i les mecàniques.



























2. Què és la deriva continental?La deriva continental és el desplaçament de les masses continentals les unes respecte a les altres. S’anomena d’aquesta manera pel fenomen pel qual les plaques que sustenten els continents es desplacen al llarg de milions d’anys.
Aquest moviment és debut a que contínuament surt material del mantell per sota l’escorça oceànica i es crea una força que empeny les zones ocupades pels continents(les plaques continentals) i, en conseqüència, les fa canviar de posició.
Aquesta hipòtesi es va desenvolupar l’any 1912 per Alfred Wegener, qui la va formular basant-se en la manera en la qual semblen encaixar els continents a cada costat de l’oceà Atlàntic. També va tenir en compte la semblança de la fauna fòssil dels continents septentrionals i certes formacions geològiques. La teoria de Wegenerdiu que els continents actuals primer van estar units, formant així un “supercontinent” anomenat Pangea, que vol dir, tota la terra.
En la seva tesis original, va proposar que els continents es desplaçaven sobre una altra capa més densa de la Terra que conformava el fons oceànic i es prolongava sota d’aquest.
Però no va ser fins als anys 60, amb el desenvolupament de la teoria de tectònica deplaques, quan es va poder explicar d’una manera adequada el moviment dels continents.
Segons aquesta teoria, el fenomen del desplaçament succeeix des de fa milers de milions d’anys gràcies a la convecció global en el mantell (excepte la part superior rígida que forma part de la litosfera), de la que depèn que la litosfera es desplaci permanentment.

3. Què és l’expansió oceànica?
L’expansiódel fons oceànic té lloc a les dorsals oceàniques, on es forma nova escorça oceànica per mitjà de l’activitat volcànica i el moviment gradual del fons allunyant-se de la dorsal. Aquest fet ajuda a entendre la deriva continental explicada per la teoria de la tectònica de plaques.
En el fons oceànic les plaques s’allunyen i entre elles queda un forat que s’omple amb material provinent del mantell,magma de l’astenosfera, que pot fluir per trobar-se molt calenta. Quan arriba a la superfície pateix canvis físics i químics al perdre gasos i entrar en contacte amb l’aigua del fons del mar. Al baixar la seva temperatura es converteix en una cova escorça oceànica.
A la continua separació de plaques, aquesta nova escorça oceànica és arrastrada cap als costats de la cresta i deixa lloc perquè puguiascendir més material del mantell. El material que ascendeix esta molt calent i, transmet part d’aquesta calor al material que té a prop, el qual empeny el material que té a sobre, donant lloc a les grans elevacions sobre el nivell mig del fons marí.
Les plaques se segueixen separant i el fons nou, cada cop més fred, passa el punt més alt i comença un descens molt ràpid, es trenca i es creen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el planeta Terra
  • O Planeta Terra
  • Dimensions del planeta terra.
  • 101 Curiositats Del Planeta Terra
  • El Planeta Terra Es Fractura
  • L'origen del planeta terra
  • 04 El Nostre Canviant Planeta Terra
  • los terros

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS