Ensayo Economia Del Conocimiento

Páginas: 16 (3881 palabras) Publicado: 26 de enero de 2013
Margalida Riera Salom


Prova d’avaluació continuada 3. Assaig Empíric Economia del Coneixement


TÍTOL:
Equipament i ús de les tecnologies de la informació en les llars espanyoles. Evolució i situació actual.

RESUM EXECUTIU:

He basat aquest assaig empíric, suposant que sóc treballadora d’una empresa de telecomunicacions a nivell espanyol, i que des del Consell de direcció emsol·liciten un informe de com s’ha transformat el mercat de les famílies, com a agents econòmics, pel que fa a l’ús de les noves tecnologies amb l’objectiu d’avaluar-ne la situació.
Avui en dia es parla d’economia del coneixement, d’una transició cap a aquest tipus d’economia basada en la globalització i en la introducció de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació que han fettransformar les economies per adaptar-se a aquests nous paràmetres, i que inevitablement si volem que prosperi i vagi endavant ens hi hem d’implicar tota la societat, o sigui des de les empreses fins a les famílies passant també per l’estat o administracions públiques. Per tant, en aquest treball analitzarem l’evolució i l’adaptació a aquesta nova economia d’ un dels agents econòmics clau en les societats,com són les famílies i les llars, i en quins punts o grups trobem un major endarreriment per intentar reconduir-los cap a aquesta nova economia, que indubtablement és l’economia del futur més pròxim. Es produeix aquesta transformació des de l’economia i la societat industrial cap a una economia i societat del coneixement principalment per tres raons. La primera d’elles és una revoluciótecnològica que ha afectat tant als usos econòmics com socials. La segona és el procés de globalització que ha ampliat temporal i espacialment els mercats mundials de béns i factors, o sigui es produeix, es distribueix, s’intercanvia i es consumeix a escala mundial i en temps real. I finalment per els canvis importants que han sofert els patrons de demanda de famílies i empreses.
Després d’haver introduïten termes molt generals la situació, anem a endinsar-nos en l’agent econòmic propi d’aquest treball que són les famílies. Com s’han adaptat aquestes famílies a la nova era del coneixement, quins usos fan de les noves tecnologies i com han evolucionat. Així,
l’estudi es basa en el comportament per part de les famílies i llars espanyoles envers aquest tema segons dades extretes de l’Institutnacional d’estadística i la Comissió del mercat de les telecomunicacions.
Els quatre serveis que són objecte d’estudi són les penetracions de la telefonia fixa, la telefonia mòbil, l’accés a internet i la televisió de pagament. Així tenim que els principals resultats obtinguts són l’alt percentatge de penetració en les famílies espanyoles en la utilització o contractació de la telefonia mòbil i latelefonia fixa, amb dades del 95% i 82% aprox. i respectivament. Nivells com es pot observar i especialment en el cas de la telefonia mòbil pròxims a la saturació, ja que a més ens trobem en dades a comunitats autònomes encara més elevades com és el cas de La Rioja que arriba al 97%, o la comunitat Valenciana, la comunitat de Madrid i la regió de Murcia que es situen en el 96,9%, enfront per exemple deCeuta amb un 80,4% o Melilla amb un 90,6 % de penetració. Podem afirmar que l’evolució de l’ús del telèfon mòbil ha anat creixent des de l’any 2004 fins a l’actualitat. Pel que fa a la telefonia fixa, assenyalar que el seu ús ha disminuït des de l’any 2004, fet des del meu punt de vista provocat per l’augment espectacular de la telefonia mòbil. Per comunitats autònomes, les dades són mésdisperses, ja que per exemple la regió de Murcia és la que té un percentatge de penetració més baix amb un 64%, i la comunitat de Madrid es situa en un 91,1%.
En quant al servei d’accés a internet, un 66,4% de les llars espanyoles el té contractat, i a més, un 77,7% de les llars disposaven d’almenys un ordinador a casa, fet que suposa que un 85,2% de les llars amb ordinador tenien accés a internet....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La economía del conocimiento
  • economia del conocimiento
  • Economia Del Conocimiento
  • Economia Y Conocimiento
  • Economía del conocimiento
  • La Economía Del Conocimiento
  • Economia del Conocimiento
  • Economia del conocimiento

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS