Escuma de Mar

Páginas: 5 (1180 palabras) Publicado: 18 de abril de 2013
ESCUMA DE MAR
El 8 de febrer de 1939, Joaquín es troba a França i es va convertir-se en refugiat de guerra. Durant un any va canviar de camps varies voltes, a la fi va tornar a retrobar-se amb els seus germans Josep i Manuel, també estaven en França. El 15 d'agost se disposaven a desmuntar el camp on es trobaven i li donaren l'opció d'integrar-se en les companyies de treballadors. Una vegadaen les companyies van sol·licitar especialistes en metal·lúrgia i Jose s'hi va presentar i el destinaren a una factoria de Lille, fins que el dia 20 de juny de 1940 els alemanys els feren presoners de l'exèrcit alemany.
En 1941 els porten a Alemanya al camp d'Stalag XI B, en un viatge de 3 dies en tren en condicions lamentables. El 25 de gener li comuniquen que se'ls porten a Mauthasen el 27al arribar van passar el registre i els ficaren un temps en quarantena sense treballar.
17 de febrer el traslladen a GUSEN I i es converteix en el Nº 10.193. Al segon dia el agregaren al comando pedrera, al poquet temps canvia i es fica a treballar am Manuel de manobre
2 de maig Joaquín passa a treballar a Benbof fins a juny que va caure malalt i Manel el substitueix al treball. Joaquín vaestar ingressat durant una setmana fins que es recupera i al eixir de l' infermeria va tornar a treballar i va tornar a caure malalt altra vegada, cosa molt perillosa ja que els malalt i els que no servien per a treballar el mataven, en aquest temps el crematori no donava abast i els alemanys van començar a mar gent amb una punxada de benzina. Els alemanys els triaven com si fora un sorteig, peròesta vegada no li va tocar a Joan.
A mitjan setembre va aparèixer un altre grup en l'estació on treballava Joaquín i sen van quedar el treball de l'estació, llavors Joan va passar a ser costaler, que era qui anava a la cuina a per els calderons del menjar.
4 de desembre una data molt senyalada per Joan, els feren formar en l'Appellpatz i en la revisió que feien per a vorer qui es podiencarregar Manel va se senyalat com invàlid.
25 de desembre Joaquín va aconseguir vorer al seu germà abans de morir i li prometí que explicaria al món lo que passava en Gusen.
28 de desembre va morir Manel.
Eixe hivern se li congelà el dit del peu i com no podia treballar li van ficar en el grup de els adobadors de calcetins un bon lloc de treball. A primer de juny de 1942 el seu estat físic haviamillorat i el ficaren a treballar tirant de pala i carregant vagonetes. Un matí el cap del comanda Rappel li pega a Joaquín una pallissa que casi el mata m'entres un sentinella del SS observava l'escena. Seguidament el SS va cridar a Rappel i li la torna per l'abús a Joaquín.
Altra data que no oblidarà Joaquín es el 20 de desembre de 1942, esta vegada no va tindre tanta sort i el seu numero estavaen la llista dels invàlids. Li van cridar a ell i a vint presoners mes que els ficaren en una habitació m'entres els cridaven un a un, i quan li toca el torn a Joaquín i estava en la llitera esperant la punxada li preguntaren que li passava i va respondre que tenia molta fam, gracies a estes paraules els alemanys començaren a riure i Joaquín es va salvar de una mort assegurada. El ficaren en labarraca 29 i li donaren mantes i menjar Joaquín al·lucinava no podia creure-ho
En Maig de 1944 el exèrcit alemany començava a perdre terreny. Estats Units li va declarar la guerra a Alemanya i quan passaven avions anglesos prop del campament tenien que anar a amagar-se a un túnel vigilats per dos sentinelles de la SS amb dues metralletes. La fi estava prop i era l'esperança que tenien tots elspresoners.
Març del 1945 Joaquin v anar a treballar fora del camp, tenien que reparar unes vies del tren. Anaren en tren custodiats per la SS al baixar passaren a estar custodiats per les joventuts Hitlerianes, joves que tenien entre 14 i 17 anys. Al acabar la jornada tornaren al camp.
20 d'Abril 1945 asfixiaren a 513 homes en el camp, per les nits el comandant del camp acompanyat per 5ó6...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • escuma de mar
  • Resum Escuma de Mar
  • el mare mare
  • mare mare
  • El Mare Mare
  • La Mar
  • Las Maras
  • Mareas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS