Especies Invasoras En Cataluña

Páginas: 75 (18583 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2012
Les espècies invasores del regne animal a Catalunya.


Catàleg, vectors acceleradors i danys reals del fenomen







Treball de recerca

Tutor: Jordi Dantart

Alumne: Xavier Farré

Curs: 2n batxillerat

Barcelona, 10 de gener de 2012








Índex

Introducció 3

Marc teòric 9
1. Què és una espècie invasora? 9
2. Estat de la qüestió, breu cronologia i macrodades10


Desenvolupament del treball de recerca 14
1. Metodologia 14
2. El catàleg d’espècies invasores del regne animal a Catalunya 20
3. Gràfiques, anàlisi de dades i resultats 22
Registre de fílums 23
Procedència 24
Amèrica del Sud o Amèrica del Nord? 26
Medis 27
Intencionalitat de les introduccions 28
Progressió introductòria 29
Danys reals 31



Discussió de resultats 341. Vectors acceleradors 34
Canvi climàtic 35
Globalització 37
Interessos econòmics 39
Inconsciència social 41
2. Danys reals 43
Danys directes 44
Danys indirectes 48


Conclusions 52



Bibliografia 57



Annexos 61
1. Entrevista a Santi Sabaté 62
2. Entrevista Joan Baraut 68
3. Hemeroteca / Reculls de premsa




Introducció


El tema general que es volinvestigar en aquest projecte de recerca és les espècies exòtiques invasores pertanyents al regne animal a Catalunya, a partir d’aquest enunciat tant extens i variat el problema bàsic que es vol abordar és perquè aquest tema no està considerat prioritari per la població quan és el segon factor que més afecta a la pèrdua de biodiversitat mundial per darrera de la desforestació. Al llegir el text anteriorel lector pot pensar que es treuen conclusions precipitades però si no es considerat un problema de segon ordre, perquè no s’ha el·laborat un catàleg que reculli aquestes espècies?. Per això és converteix en un objectiu prioritat abordar el problema a partir de la realit-zació d’un catàleg, imprescincible per analitzar i sintetitzar dades a partir de les quals s’intentarà determinar els vectorsque estan accelerant la introducció d’espècies els darrers anys i el danys reals, tant directes (sanitaris, econòmics, socials...) com indirectes ( pèrdua de capital genètic, simplificació de les xarxes tròfiques...).

El meu interés personal per aquest tema es degut a part de que sóc un noi de ciències, a que la biologia és la part d’aquestes que més m’agrada. També em va implicar el fet que enels darrers anys he fet algunes estades al delta de l’Ebre, lloc que em va aportar interés per la natura i el paisatge en el qual vaig començar a observar l’impacte d’aquestes espècies (cranc americà, cargol poma...) a través de converses amb natius. El meu començament va consistir en introduir-me en la lectura d’articles periodístics de diaris on periòdicament observava l’augment de notíciestractant el tema i llegia la gran devastació que estaven cauant aquestes espècies sobretot en el medi aquàtic del delta. En ser un tema en creixement i molt actual vaig pensar que seria interessant presentar-lo com a treball de recerca i realitzar una tasca divulgativa de la problemàtica des d’un punt de vista diferent. Crec que també vaig proposar aquest treball per la manca d’informaciógeneralitzada i la inconsciència que hi hi al seu voltant, la qual cosa està augmentant la introducció i proliferació d’aquestes espècies. El missatge principal que vull transmetre amb aquest treball és que és comparable a altres fenomens més mediàtics com pot ser el canvi climàtic, i que com més temps el deixem crèixer més mal i més díficil serà controlar-lo. El que em va acabar de decidir-me per escolliraquest tema va ser el fet de tenir diversos coneguts introduïts directament, un treballa de tècnic de medi ambient a la Generalitat de Catalunya, l’altre és doctor de la Facultat de Biologia de la Univesitat de Barcelona.

Donant un punt de vista exterior a l’interés científic d’aquest treball, sense deixar-me portar per preferències i interessos, crec que és un treball important per la manca...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Especies invasoras
  • Especies Invasoras
  • Especies invasoras
  • Especies invasoras
  • Especies invasoras
  • Impacto De Las Especias Invasoras
  • Aguas de lastre y especies invasoras
  • Biologia especies invasoras

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS