Espeologia

Páginas: 13 (3145 palabras) Publicado: 26 de noviembre de 2012
EPELEOLOGIA
EPELEOLOGIA

JORDI CUNILLERA FOLGUERA
EDUCACIÓ FÍSICA
14/05/2012

JORDI CUNILLERA FOLGUERA
EDUCACIÓ FÍSICA
14/05/2012

ÍNDEX:
1- QUÈ ÉS L’ESPELEOOLOGIA?.............................PAG 1
2- ELS MATERIALS…………………………………...PAG 1,2,3,4
3- ESPELEOLOGIA CÀRSTICA I HISTORIETA…..PAG 4,5
4- ESPELEOBUCEIG I HISTORIETA……………….PAG 6,7
5- ESPELEOLOGIA VULCÀNICA IHISTORIETA…PAG 8,9
6- ELS SIGNIFICATS…………………………….PAG 10,11,12
7- PETITA HISTORIETA……………………………...PAG 12
8- BIBLIOGRAFIA……………………………………...PAG 12

1- QUÈ ÉS L’ESPELEOLOGIA…?

L'espeleologia (del grec spelaion (cova) i logo (tractat), és la ciència que estudia les coves, grutes o altres fenòmens càrstics, des de diferents punts de vista; formació, constitució, característiques físiques,formes de vida i evolució al llarg del temps. També s'anomena així l'exploració de les coves i avencs, activitat esportiva per a la qual cal un equipament tècnic adient i sovint cera preparació en escalada i submarinisme.
El francès Édouard-Alfred Martel (1859-1938), considerat el creador de l'espeleologia moderna, fou qui va iniciar les primeres exploracions científiques, i l'any 1895 fundàla Société de Spéléologie i llançà el butlletí periòdic «Spelunca». A Catalunya, Mossèn Norbert Font i Sagué és considerat l'introductor d'aquesta disciplina. La Federació Catalana d'Espeleologia atorga cada any el premi "Norbert Font i Sagué" als millors treballs espeleològics realitzats a Catalunya i a Espanya.
EL VESTUARI I LES EINES:
El vestuari i eines que ha de portar un espeleòleg tracta de:
•La combinació interior: N’hi ha de diferents, de grosso i de fibra. Es trien en funció de la temperatura de la cavitat que anem a explorar.

• Monos: soenl estar fets de polièster o poliamida i els impermeables en PVC.

• Guants: solen estar fets de PVC.

• Botes: les millors per a la pràctica d’aquest esport són les fabricades amb goma, les conegudes com pouaire. També s'utilitzen les debarranquisme i en les cavitats seques es pot utilitzar botes de muntanya més lleugeres.

• Arnesos: per comprar-se un s'ha de buscar sempre el de més confiança i el que més comoditat ens doni.

• Arnès de pit: serveix per mantenir una estabilitat durant el descens, per això sempre s'ha d'escollir el que millor s'adapti a les nostres característiques físiques.

• Sogues o caps d'ancoratge.• Dsecendedors. Hi ha de diversos tipus: senzill o amb fre, amb defensors i destractors. encara que tots tenen el mateix defecte: el desgast ràpid de les politges.

• Bloquejadors: els més utilitzats són els "punys" i el "crol", encara que es pot fer combinacions amb altres tipus de bloquejadors.

• Cascos: amb il · luminació elèctrica "led" o amb il · luminació mixta (elèctrica + acetilè).• Carburs: els "led" els estan deixant en desús encara que tenen defensors per la qüestió calòrica.

• Sacs o motxilles.

2- QUÈ ÉS L’ESPELEOLOGIA KÀRSTICA…?
Atès al que es practica a les coves amb més longituds i desnivells del planeta, pot considerar-se com la principal branca de l'exploració espeleològica, les condicions d'exploració són, a més, generalment dures. Moltes de les covescàrstiques conegudes actualment es troben en massissos muntanyosos relativament freds, amb corrents d'aigua subterrànies permanents. Aquests rius solen tenir temperatures gèlides que fan més difícil la progressió de l'espeleòleg, o poden créixer sobtadament a causa de tempestes a l'exterior, el que deixaria als equips d'espeleòlegs aïllats en zones seques de la cavitat.

Es desenvolupa encavitats d'origen càrstic, és a dir, cavitats excavades per corrents d'aigua en massissos de roques solubles com la calcària i la dolomia. Existeixen també cavitats perforades en massissos guixencs, salins i fins i tot sota glaceres (casos que es denominen pseudokarst), i que al cap i a la fi estan originades per un procés de dissolució de la roca que hi encaixa. Aquests processos es desenvolupen de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS