Estonia

Páginas: 5 (1241 palabras) Publicado: 20 de diciembre de 2012
[pic]


[pic]


[pic]


[pic]


Изработено от Симеон Тодоров от 9в клас

1.Географско положение.

Естония е държава в Североизточна Европа.Столицата е Талин. Площта й е 45.1 хил. кв. км. Тя граничи с балтийската държава Латвия (339км.) на юг и с Русия (294км.) на изток. На север е отделена от Финландия с тесния Фински залив и на запад от Швеция с Балтийско море. Нейната бреговаивица е разчленена и е дълга 3794км. Към Естония принадлежат над 1500 острова, които заемат 10% от площта на страната ( 1 520 кв. км). Трите най-големи острова са Саарема , Хийумаа и Муху . Голяма част от територията е заета от моренна равнина с хълмисти възвишения-Сакала,Отепя,Хаания ( с най-висока точка 318м).



2.Природни условия


Релефът на страната е предимно равнинен и хълмист. Оформене едва след ледниковата епоха. Доказателство за ледниковите действия са моренните хълмове и многобройните езера. Само 10% от територията на страната е с над 100м.н.в. , а най-високата точка е връх Суур-Мунамяги във възвишението Хааня на югоизток-318м.н.в. Максималната ширина на територията е 350км.,а максималната дължина е 240км.


Климат


Климатът е морски и преходен към континентален.Лятото е прохладно(средна юлска температура-16-17о ), а зимата е мека и топла(средна януарска температура е –3 - -6о ). Валежите(средногодишно около 700мм) падат предимно през втората половина на лятото.Валежите и слабото изпарение предизвикват заблатяване.


Води


Речната мрежа е сравнително гъста. Главните реки са Нарва,Суур. Еймняги и Пярну. Езерното богатство е голямо над 1200 езера. Около5% от територията е заета от езера. Откроява се Чудското езеро(Пемпси)-3555кв.км.(1584кв.км. в Естония)


Растителен и животински свят. Почви


Почвеното разнообразие и плодородие е ограничено-предимно подзолисти и блатни почви, нуждаещи се от наторяване.Преобладават иглолистните гори,главно борови. 1/3 от площта е заета от пасища и ливади, което е добре за животновъдството.Растителност-смесени гори покриват 45% от територията на страната.


[pic]



Население


Страната е на 150 място по население в света с общо 1 342 409 души и гъстота от 31 души на квадратен километър. Раждаемостта на страната е 5%, смъртността-14%, а естествения прираст е минус 9%. Средна продължителност на живота- мъже-64г. , жени-75г.Урбанизация – 72% в градовете. Етнически състав- естонци-64,3%, руснаци-28,6%,украинци-2,6%, белоруси-1,5%, финландци-1,2%, евреи-0,3%, латиши-0,2%, поляци-0,2%, татари-0,2%, други-0,9%. Официален език-естонски и понякога руски. Основни религии-християнство(протестанти,православни)-98,1%, мюсюлмани-0,2%, юдаисти-0,3%,други-1,4%. Валутата е евро .





[pic]





Селища


Талин е столица и най-големият град на Естония. Тя се намира на северния бряг на Естония, попротежение на залива на Финландия. В този град живеят близо 404 хиляди души. Други по – големи градове са :
Тарту със 101 хиляди души население; Нарва със близо 66 хиляди души; Пярну с близо 46 хиляди души население.


Повече от 74% от населението живее в градове. В Естония има малко българи – около 300 души.



Стопанство


Естония е индустриална-аграрна страна в преход към пазарнаикономика. Основни промишлени отрасли-добив на торф и горивни шисти, фосфати,машиностроене,химическа промишленост.Развити са също шевна,хранително-вкусова,текстилна,рибно-консервна промишленост и дървообработване.Селско стопанство-обработва се 20% от територията на страната.Отглеждат се ръж,пшеница,ечемик,картофи,лен,зеленчуци.Водещи отрасли в животновъдството-месно-млечно скотовъдство и беконносвиневъдство.Развит е риболовът и туризмът. Най - посещавания град е столицата Талин с многобройните си забележителности. А крепоста отдолу се намира в град Нарва.


[pic]


Държавно устройство и форма на управление


Естония е парламентарна демократична република, начело с президент избиран от парламента за 5 години. Законодателният орган се нарича Рийгиког и се...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Estonio
  • Estonia
  • Estonia En Transicion
  • Perfil de estonia
  • Investigacion de Estonia
  • Resultadospisa En Estonia
  • ESTONIA
  • estonia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS