Estudio Del Tiroides Centrado En El Hipotiroidismo Congénito

Páginas: 27 (6713 palabras) Publicado: 2 de diciembre de 2012
1. ANATOMIA I FISIOLOGIA

El tiroides és una glàndula endocrina del nostre cos que es troba sota la laringe, als costats i davant de la tràquea. Normalment el seu pes està entre 15 i 20 grams en la edat adulta i és una mica més gran a les dones. Està constituït per dos lòbuls que es troben als laterals de la tràquea i aquests estan units per l’istme que fa que tingui forma d’ H o papallona.Té un gran nombre de fol·licles tancats (100 - 300 micròmetres de diàmetre) plens de col·loide coberts de cèl·lules epitelials cúbiques que fan possible la secreció a l’interior del fol·licles. L’element principal del col·loide és una gran glicoproteïna*, la tiroglobulina (TG). Aquesta molècula està augmentada en el carcinoma papil·lar i fol·licular de tiroides; disminuïda en el carcinomamedul·lar i rarament augmentada en processos benignes com la tiroïditis i malaltia de Graves. Quan la secreció ha entrat en el fol·licle, la sang l’absorbeix de nou a través de l’epiteli fol·licular perquè pugui actuar per tot l’organisme. El fluix sanguini per minut del tiroides és cinc vegades el seu pes.

Les dues hormones importants que secreta el tiroides s’anomenen tiroxina (T4) itriiodotironina (T3). En la sang perifèrica, la major part està lligada a una proteïna (TBG) i una petita fracció està lliure (F-T4) que és la forma fisiològicament lliure. La T4 és la suma de la F-T4 i la lligada a la TBG. Aquestes hormones tenen un ampli efecte en el metabolisme del organisme: Una manca total de secreció tiroïdal provoca un descens metabòlic del 40-50% per sota dels valors normals, mentreque si la secreció és excessiva fa que augmenti el metabolisme un 60-100% més del normal. La secreció hormonal està regulada fundamentalment per l’hormona tirotropina (TSH) que és secretada per la glàndula pituitaria o hipófisis i que és regulada per la TRH del hipotàlem.

De la quantitat total d’hormona que secreta la glàndula tiroides el 93% és tiroxina i el 7% restant triiodotironina. Quasitota la tiroxina es converteix en triiodotironina en els teixits, per la qual cosa totes dues són importants. Es diferencien en la velocitat i la intensitat de l’acció. La triiodotironina té quatre vegades més potència que la tiroxina, però la quantitat és molt menor en sang i la seva duració molt breu.
A més a més, en la glàndula tiroides estan situades les paratiroides. Aquestes glàndulesendocrines estan en els pols del tiroides i hi ha un total de quatre, dos superiors i dos inferiors. En algunes ocasiones hi pot haver més al istme o dins del tiroides. Produeixen la parathormona (PTH) que és una hormona important en el metabolisme del calci, bàsicament.

1.1. Importància del iode

Per fabricar una quantitat normal de tiroxina es necessita a l’any uns 50 mg de iode(ingerits en forma de iodurs) és a dir, 1 mg/setmana. Els iodurs ingerits per via oral s’absorbeixen des de el tub digestiu fins la sang. Normalment la majoria es secreta ràpid per la via renal, però desprès que les cèl·lules tiroïdals hagin eliminat selectivament una quinta part de la sang circulant i l’hagin emprat per sintetitzar hormones tiroïdals.
El iode és un mineral que es troba en lesroques i en el sòl. Per tant contenen iode tots els aliments que venen de la terra (verdures, fruita, patates, blat de moro etc), inclús la carn dels animals ja que s’alimenten d’aquests aliments. Tot i això, la quantitat de iode que hi ha en els aliments depèn molt de la zona de la qual procedeixin.
Les zones allunyades del mar i d’altes muntanyes són les més pobres en iode. A Espanya teniml’exemple de les Alpujarras de Granada, les Hurdes de Extremadura etc. En les persones que viuen en aquestes zones s’ha d’administrar iode per via oral.
Cal afegir que les embarassades han de prendre un suplement de iode per proporcionar-li al fetus el que no pot fer fins que es desenvolupi la tiroides.
La sal iodada es necessària en les persones que tenen manca de iode, però l’excés pot ser...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hipotiroidismo congenito
  • hipotiroidismo congenito
  • HIPOTIROIDISMO CONGENITO
  • Hipotiroidismo Congénito
  • hipotiroidismo congenito
  • Hipotiroidismo en la Glándula Tiroides
  • Deteccion oportuna de hipotiroidismo congénito
  • Tamizaje de hipotiroidismo congenito

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS