eugeni d'ors

Páginas: 4 (936 palabras) Publicado: 25 de febrero de 2014
Eugeni d'Ors i Rovira va néixer a Barcelona, l'any 1881, de pare barceloní i mare cubana. Va estudiar el batxillerat al Instituto General Técnico, va iniciar la carrera de Dret a la Universitat deBarcelona, i es va doctorar l'any 1905 a Madrid, amb la tesiGenealogía del Imperialismo (Teoría del Estado-Héroe). Més tard va cursar la carrera de Filosofia i Lletres, i es va doctorar en Filosofial'any 1913 amb un treball anomenatLas aporías de Zenón de Elea y la noción moderna del espacio-tiempo. 

De molt jove va col·laborar a la premsa catalana, tant a les revistes modernistes comPèl iPloma com a les de caràcter polític com El Poble Català, on va iniciar columnes l'any 1904 amb dos pseudònims, "Octavi de Romeu" i "Xènius". 

L'any 1906, va iniciar a La Veu de Catalunya la seva obracabdal, el Glosari. Des de 1906 i fins al 1920, sota el pseudònim de "Xènius", Eugeni d'Ors va escriure una columna diària on tractava temes d'actualitat artística, política i cultural. L'estil modern,àgil i innovador, poc usual en el periodisme català de començaments de segle, va provocar impacte en la societat catalana, que va convertir el Glosari en el referent ineludible de tota una generaciód'intel·lectuals. Des de la seva tribuna diària a La Veu de Catalunya, diari oficial la Lliga Regionalista, Xènius va exposar un ideari cívic i estètic: el Noucentisme, oposat al que fins aleshoresera dominant: el Modernisme. 

Entre 1906 i 1910, Eugeni d'Ors va ser corresponsal de La Veu de Catalunya a París, on va cursar estudis de psicologia i filosofia. Va assistí al Congrés Internacionalde Psicologia a Heidelberg l'any 1908, on va llegir els treballs Religio et libertas i Le résidu dans la mesure de la science par l'action, i al de Bolonya l'any 1911, on va presentar un estudisobre La curiosité. 

L'any 1910 va retornar a Barcelona i, convertit en l'intel·lectual català més popular i influent del moment, és nomenat secretari general de l'Institut d'Estudis Catalans (1911)....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tecno trabajo eugeni d'ors
  • eugenio d'ors
  • D'ors
  • Eugenia
  • eugenia
  • Eugenia
  • eugenia
  • Eugenia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS