Fcbv

Páginas: 5 (1117 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2013
1. SOLIDARITAT CATALANA
La Solidaritat Catalana va ser el primer gran moviment unitari català que va sorgir l'any 1906. Aquest moviment agrupava totes les forces polítiques catalanes menys els republicans de d’Alejandro Lerroux, que tenien en comú el seu catalanisme. Va néixer com a resposta als fets del Cu-Cut i a la Llei de jurisdiccions i havia de servir per negociar amb força latransformació de l'estat centralista i aconseguir l'hegemonia política de la burgesia catalana.
2. SETMANA TRÀGICA
Es coneix com Setmana Tràgica als esdeveniments succeïts per la revolta popular de signe antimilitarista i anticlerical que esclatà a Barcelona el juliol del 1909. L'origen immediat en fou l'oposició a la mobilització de reservistes per al seu enviament al Marroc. L'embarcament delsreservistes catalans cap al Marroc va provocar una reacció popular de rebuig, que va culminar amb una vaga general i una revolta urbana violenta, on es van aixecar barricades i es van cremar edificis religiosos. El 2 d’agost la revolta es va pacificar, la repressió posterior va ser duríssima.
3. LLEI DE JURISDICCIONS
La Llei de Jurisdiccions és una llei que l'any 1905 i 1906 va impulsar el Governespanyol de Segismundo Moret com a reacció davant els Fets del ¡Cu-Cut!.La Llei de Jurisdiccions permetia que els militars poguessin jutjar tot allò que consideressin que atemptava contra l'Estat espanyol o contra els seus símbols.
4. LLEI DEL CANDADO
És una llei de desembre de 1910, promoguda pel president espanyol, José Canalejas, que prohibia durant dos anys l'establiment de novescongregacions religioses. Canalejas, d'orientació liberal progressista, pretenia frenar el creixent anticlericalisme reforçant el caràcter laic de l'Estat. A causa d’això Canalejas es va guanyar l'enemistat del clergat més radical i de la gran majoria de la dreta espanyola.
5. FETS DEL CU-CUT!
Els Fets del ¡Cu-Cut!, van esdevenir a Barcelona el 25 de novembre de 1905, quan militars espanyols vanassaltar i destrossar les redaccions del setmanari satíric ¡Cu-Cut! i del diari La Veu de Catalunya. Els militars es queixaven que amb la publicació d’un acudit havien fet burla amb una nova derrota colonial, i que estaven defensant la pàtria i el seu honor.
6. TRIPLE CRISIS DEL 1917
La crisi de 1917 es composa de una triple revolució que es va desenvolupar en tres àmbits diferents. La crisimilitar, l’exèrcit de guarnició es mostraven molestos pel sistema d’ascensos que beneficiava als soldats africanistes, a més, reclamaven un augment de sou. Tot això va suposar la creació de diferents Juntes Militars de Defensa que es dedicaren a pressionar al govern. D’altra banda, en l’àmbit polític, es va crear l’Assemblea de Parlamentaris amb l’intenció de que tornessin a obrir les Corts i crearuna constitució que contemples el concepte d’autonomia. El govern central es va oposar i l’Assemblea es va dissoldre. I per últim, la crisi social, a causa del descontent del poble per l’encariment de la vida, els sindicats van organitzar una vaga general revolucionaria.
7. PACTE GALEUSKA
Galeusca (Contracció dels noms de Galícia, Euskadi i Catalunya) és el nom amb el que ha estat designat elpacte d’aliança entre partits i polítics nacionalistes de Catalunya,Euskadi i Galícia del 1923.  Fou signat  l'11 de setembre del 1923, es reclamava plena sobirania política per a les tres nacions i proposen la creació d'un consell conjunt per a unir forces.
8. MANCOMUNITAT DE CATALUNYA
La Mancomunitat de Catalunya va ser una institució que agrupà les quatre diputacionscatalanes (Barcelona, Girona,Tarragona i Lleida) en un instrument d’autogovern.(1913). Va tenir 3 presidents: Enric Prat de la Riba, Puig i Cadafalch i Alfons Sala i Argemí, fins que, desprès del cop d’Estat de Primo de Rivera desapareix completament. Va impulsar importants iniciatives per a la reforma i modernització de Catalunya, com la modernització de les infraestructures i de les comunicacions en general, la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS