feminismo

Páginas: 2 (400 palabras) Publicado: 17 de junio de 2013
BASES PER LA TRANSFORMACIÓ. Orígens del moviment feminista

Amb aquest apartat serà possible conèixer el context inicial del moviment feminista en la seva primera fase, principalment. Podersituar-nos en aquest context facilita la comprensió de l’aflorament de les reivindicacions de les dones. Tot i així, establir els orígens de qualsevol moviment social és molt agosarat, ja que es tractad’uns moviments que es van produint a poc a poc mitjançant un procés molt complex.
Per tant, el que intentarem en aquest apartat i de forma resumida és definir el context en què va sorgir el movimentfeminista i les fases més importants.

Podem indicar el moment en què apareix el moviment feminista en el moment de les transformacions socials generades per la Revolució Francesa (1789) que donen lloca la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà. Aviat va sorgir la gran contradicció que va marcar la lluita del primer feminisme: totes les grans conquestes de les revolucions liberals, com lafrancesa, no van afectar a la Dona. Per tant, es reflecteix de forma explícita el malestar de les dones provocat per la prohibició de la seva participació en la vida política i pública. Així doncs,podem afirmar que la primera concreció del moviment feminista sorgeix a mitjans del segle XIX. Les precursores més conegudes són Olímpia de Gouges i Mary Wollstonecraft.

Aquesta fase, caracteritzadacom a vital, del feminisme és encapçalada, sobretot, pel món anglosaxó, els dos focus principals són dos: Estats Units i Anglaterra. Durant aquest període, el principal objectiu del moviment de lesdones va ser la consecució del dret al vot. Per exemple, el 1848 a Nova York es redacta un Manifest sobre els drets de les Dones. Com que a Estats Units el moviment feminista va estar molt lligat alsufragisme femení es va crear l’Associació Americana del Sufragi Femení; però no va ser fins el 1919 quan finalment es va estendre el vot de les dones a tots els estats d’aquest país.

Aquest...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Feminismo
  • Feminismo
  • feminismo
  • Feminismo
  • El feminismo
  • Feminismo
  • Feminismo
  • Feminismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS