Filosofiamedieval

Páginas: 3 (527 palabras) Publicado: 14 de febrero de 2013
1.Compareu les posicions d’Agustí d’Hipona i Tomàs d’Aquino sobre la qüestió tractada en el text.

-Tomàs intenta conciliar el pensament cristià, sobretot influït per Agustí, amb el pensamentaristotèlic.
Segons Sant Agustí, les idees no són entitats independents, com deia Plató, sinó els continguts de la ment divina. Si Déu és etern, les seves idees també ho seran.
Al revés d'Agustí, però,posa en un mateix nivell a la Filosofia i a la Teologia. La Filosofia és una preparació per la Teologia.
La Raó té tres funcions:
·Preàmbul de la Fe, Aclaridora de les veritats de la Fe, Ha derebatre les objeccions contra la Fe.
Tot i això, la Fe és la que dóna les regles de com ha de procedir la Raó (aquesta té la seva pròpia veritat donada per Déu, i només pot arribar a Déu partint de lescoses sensibles).
Segueix la teoria del coneixement d'Aristòtil, segons la qual el coneixement comença a través dels sentits. El coneixement es dóna per abstracció (mètode mitjançant el qual s'elaborenconceptes) d'allò espiritual (forma) contingut en allò material. L'universal, formal, espiritual és real en les coses; i al mateix temps està en l'enteniment humà(enteniment agent/enteniment possible)i en la ment divina com a principi o model (idea) de les coses creades.
Reforma la metafísica Aristotèlica al distingir entre essència i existència. L'essència inclou la matèria i la forma donat quecompren tot el que esta expressat en la definició de la cosa. L'essència està en potència respecte a l'existència(acte de l'essència) i el pas d'una a l'altra exigeix la intervenció creadora de Déu(acte pur). Aquesta interpretació permet distingir entre l'Ésser de Déu (essència=existència) i l'ésser de les criatures (essència/existència, poden deixar d'existir)les quals participen de l'Ésser endiferents graus.
Prova l'existència de Déu a través del sensible i formula 5 vies de coneixement:
-Cosmològica : Primer motor
-Causal: Causa eficient
-Possible i necessari.
-Perfeccions:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS