Gbyugñp

Páginas: 3 (650 palabras) Publicado: 9 de enero de 2013
RESUM DE LES CRÒNIQUES CATALANES
LLIBRE DELS FETS: JAUME I (1270-1276)
Jaume I és un home amb molta personalitat, va regnar durant molts anys.
Ens diu també que va tenir temps de fer moltes coses,tan de lluitar per el seu regne i conquerir-ne més, com de gaudir de l’amor i el sexe, tenia 14 fills i dues esposes.
En aquest llibre, llibre dels fets, ens parla sobretot de les seves conquistesmilitars i tot el que fa, ho fa en nom de deu.
És un text de propaganda i relata les etapes més interessants de la seva vida, que explicarà coses bones i els fracassos els deixarà de banda, i per aixòmateix no ens parla de cap tipus de fracàs durant la seva vida, només en el pròleg ens insinua una mica els seus pecats.
Aquest text, no va ser escrit per Jaume I, ell dictava i una altre personaescrivia per ell, això es veu alhora de construir frases que no estan ben estructurades.

LA CRÒNICA: BERNAT D’ESCLOT (1283-1290)
Del autor no se’n sap gaire cosa, però pel que es sap, es creu queera un funcionari de la cort reial, ja que utilitza document que pertanyen a l’arxiu de la cort.
Primer dedica unes quantes pàgines a la unió de Catalunya i Aragó i després es centre en el regne dePere el gran, el fill de Jaume I, que sol va durar 9 anys governant.
Ens parla d’esdeveniments contemporanis que explica en el textos que ell té de la cort i de comentaris de testimonis directes, no ésun llibre en primera persona com el de Jaume I, si no que és un llibre en segona persona, que ell està com a testimoni i explica el que passa, com per exemple que ens explica que el rei Pere va seratacat per un cavaller.
Pere el gran va ser el protector de Cerverí de Girona i va continuar amb l’extensió de la corona catalanoaragonesa per la Mediterrània.
La monarquia francesa decideix atacarCatalunya i altres poblacions.
Finalment els francesos van ser vençuts per l’exèrcit del rei Pere el gran.
És la crònica més neutre, però expressa molt bé els sentiments dels protagonistes i és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS