Genética

Páginas: 14 (3493 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2012
NOCIONS
DE
GENÈTICA

Entenem genètica com la rama de la biologia que s’encarrega de l’estudi d’allò que es transmès en successives generacions a través dels gens. Per tant, analitza com es transmet la herència de la biologia d’un individu a un altre. El seu objectiu principal és explicar el mode en que els trets i diverses qualitats ( genotip i fenotip )passen dels pares als seusdescendents. A més, ens permet comprendre què és allò que exactament ocorre en el cicle cel·lular i reproducció dels éssers vius.
BESSONS
-Bessons monozigòtics o idèntics:
Els bessons idèntics són resultat d’un embaràs monozigòtic, ja que deriven d’un sol zigot. Es tracta d’un únic òvul y d’un sol espermatozoide, on l’òvul fecundat es divideix donant com a resultat dos embrions viables amb la mateixacomposició genètica (ADN). Depenen del moment en que es produís la divisió, els bessons poden tindre el seu propi sac amniòtic i placenta, compartir placenta i tindre el seu propi sac amniòtic, o compartir ambdós. També s’anomenen “idèntics” perquè coincideixen en tots els seus trets.

-Bessons dizigòtics:
També coneguts com a bessons biovulars o bessons bivitel·lins . Es tracta de bessons queresulten de la fertilització simultània de dos òvuls per dos espermatozoides. És freqüent la recurrència familiar. Entre ells existeix una falta de semblança física, pot haver diferència de sexe, els caràcters sanguinis són diferents i presenten intolerància als empelts creuats.

-Bessons semi-idèntics:
Els bessons semi-idèntics o univitel·lins són els que s'originen per la reproducció asexual oclonal d'un únic òvul fecundat per un espermatozoide, a partir de la qual sorgeixen dos individus. En aquest cas, cada germà és el resultat d’un desenvolupament independent d'òvuls diferents. Són el resultat d’una forma molt rara de formació de bessons en que els germans hereten exactament els mateixos gens de sa mare, però diferents gens del seu pare. Els bessons semi-idèntics, poden sergenèticament més similars que els típics germans, però no comparteixen la totalitat del seu genoma com fan els bessons idèntics. De mitjana, els bessons semi-idèntics compartirien al voltant del 75% del seu genoma.

HERÈNCIA
La herència genètica és el mode en que es transmeten, de generació a generació, les característiques fisiològiques, morfològiques i bioquímiques de los éssers vius baix lesdiferents condicions ambientals.
-Genotip i Fenotip:
Entenem per genotip la totalitat de la informació genètica que posseeix un organisme en particular, en forma d’ADN. També pot definir-se com el conjunt de gens d’un organisme, és tota la informació continguda en els cromosomes. El genotip sol comparar-se a un programa informàtic, les instruccions del qual són la creació d’un organisme viu.
Entenemper fenotip qualsevol característica o tret observable d’un organisme, tal com la seua morfologia, desenvolupament, propietats bioquímiques, fisiologia i comportament. Els fenotips resulten de l’expressió dels gens d’un organisme, així com de la influència dels factors ambientals, i de les possibles interaccions entre ambdós. És per tant, la manifestació visible d’un organisme.
El genotip ifenotip no estan sempre correlacionats directament. Alguns gens sols expressen un fenotip baix certes condicions ambientals. Inversament, alguns fenotips poden ser el resultat de diversos genotips. La distinció entre genotip i fenotip es constata a sovint al estudiar els patrons familiars per a certes malalties o condicions hereditàries, per exemple la hemofília.
-Herència poligènica:
La herènciapoligènica es dona quan algún tret es deu a l’acció de més d’un gen que poden tindre amés més de dos al·lels, cosa que origina nombroses combinacions que són la causa de que existeixca una gradació en els fenotips. Es deu a aquest tipus d’herència el color de la pell en la nostra espècie, per això existeixen tantes possibilitats i tanta variació del color de la pell entre persones blanques i de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Genética
  • Genetica
  • Genetica
  • Genetica
  • Genetica
  • La Genetica
  • genetica
  • genetica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS