Geografia

Páginas: 4 (906 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2013
EL MEDI FISIC D’ESPANYA I DE CATALUNYA
1. EL TERRITORI ESPANYOL: EL RELLEU
La Península Ibèrica esta situada al punt mes occidental d’Europa i és una de les tres penínsules meridionals que hi haal continent. Te la forma més massisa. Els Pirineus formen una barrera natural per la qual el comerç i les comunicacions son facils a l’hora d’actuar. Al sud, es situa l’estret de Gibraltar que separaEspanya d’Àfrica i hi ha molt intercanvi cultural i comercial. A més a més Espanya te un control del pas de l’estret perque tanca el mar Mediterrani.
Característiques del relleu peninsular espanyol:-La forma massissa: esta determinat per l’amplada i l’extensió de les costes, el perímetre costaner segueix un traçat rectilini per tant ofereix pocs refugis a la navegació.
-L’elevada altitudmitjana: existència d’un extens altiplà central i nombroses serralades. L’altitud peninsular impedeix la formació de sòls aptes per a la agricultura, dificulten les comunicacions i endureixen lescondicions del clima.
-La disposició perifèrica del relleu peninsular: els relleus perifèrics impedeixen que la influència climàtica del mar arribi fins a les terres de l’interior.
-Diversitat del relleu:complexa formació geològica i varietat de climes esxplica la existència de unitats naturals ben diferenciades.
2. FORMACIÓ GEOLÒGICA DEL RELLEU PENINSULAR
És el resultat de dos procesosfonamentals: la construcció dels relleus i la destrucció dels relleus per l’efecte de l’erosió.
A. ERA PRIMÀRIA O PALEOZOICA
Al principi la peninsula estava coberta d’aigua i les primeres terres peninsularsemergides formaven l’antiquíssim massís granític gallec. En aquest mar s’hi van dipositar argiles i gresos que van formar els estrats. Aquests estrats fa uns 250 millions d’anys van començar asuportar grans presions i temperatures elevades pel moviment de l’escorça terrestre (moviment hercinià) i es van plegar. Els estrats es van convertir en roques metamòrfiques (roques silícies). Es van crear...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografía
  • Geografia
  • Geografia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS