Geografia

Páginas: 9 (2209 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2013
GEOGRAFIA DEL TURISME
BLOC 1. GEOGRAFIA DEL TURISME: CONCEPTES GENERALS

UNITAT 1. CONCEPTES, CONTINGUTS I FONTS PEL SEU ESTUDI

1.1.1. Problemes i aproximacions a la Geografia del Turisme contemporani

OCI: Període de temps lliure i cessament temporal del treball conformat per una sèrie d‘activitat on l'elecció és la principal característica.

RECREACIÓ: Conjunt d'activitats destinadesal divertiment o delit individual o col·lectiu (RAE)

TURISME: Conjunt d'activitats que realitzen les persones durant els seus viatges i estades en llocs diferents al del seu entorn habitual per un període consecutiu inferior a un any amb finalitats d'oci, negoci o uns altres (OMT)

Els components geogràfics del sistema “Turisme”
1. ÀREES GENERADORES DE TURISTES
– Representen elshabitatges dels turistes des dels quals comencen i finalitzen els viatges. Aquestes àrees representen els principals mercats turístics del món i naturalment desenvolupen importants campanyes de màrqueting.
2. LES ÀREES DE DESTINACIÓ TURÍSTICA.
Atreuen turistes per allotjar-los temporalment i poden tenir serveis,infraestructures i atraccions que no es tenen a les àrees generadores de turistes. Laindústria turística localitzada a aquesta àrea compren l'allotjament, la venda, el comerç i funció de serveis, entreteniment i recreació. Les àrees de destinació són la part més important del sistema turisme, no sols atraient turistes i també revitalitzant el sistema, sinó també perquè és on ocorren els impactes del turisme i on és molt important una correcta planificació i/o gestió del turisme.
3. LESRUTES DE TRÀNSIT
Enllacen els dos tipus anteriors d’àrees i són un element clau en el sistema tant des del punt de vista de la eficiència com de les característiques relatives a la grandària i direcció dels fluxos turístics.Aquestes rutes són representades per la localització dels principals components del transport.

4.FLUXOS:
Forma d'interacció espacial entre dues àrees on la de destinacióconté un extra d'un producte del que manca o té dèficit l'àrea emissora.Quins factors expliquen els fluxos turístics? Condicions econòmiques,ambientals,climàtiques,polítiques,distància i accessibilitat(conexions,temps,preu)..
Els fluxos turístics es materialitzen mitjançant els mitjans de transport. És important considerar no només les distàncies físiques sinó també les mesures de temps, cost, odistanciament cultural.
La revolució del transport ha permès a més la contracció de l'espai geofísic afavorint els fluxos
turístics.

5. L’ESPAI TURISTIC
Gran controvèrsia a l'hora de definir i precisar amb claredat l'entitat espacial receptora de turistes : REGIÓ TURÍSTICA, ESPAI TURÍSTIC, ZONA TURÍSTICA, DESTINACIÓ TURÍSTICA, CENTRE TURÍSTIC, NUCLI TURÍSTIC, COMPLEX TURÍSTIC?
Depenent del'escala (internacional, nacional, regional, etc.) i en funció de l'autor es donen noms diferents a les àrees turístiques. Existeixen no obstant això dos conceptes molt generals i aplicables a totes les escales d'anàlisis:
- Espai turístic propiament dit
Destinació turística
ESPAI TURÍSTIC: Porció geogràfica on se situen els factors de producció i consum que permeten la generació de productesturístics i del propi turisme.
DESTINACIÓ TURÍSTICA: Producte diferenciat i reconegut internacionalment al mercat turístic i que es refereix a un determinat espai geogràfic.
LA TURISTIFICACIÓ(Stephen Kanitz):Procés pel qual es transforma un fet històric, social o cultural en un producte valuós al mercat turístic. Per a això és necessari que aquest fet adquireixi certes característiques quepermetin comercialitzar-ho. Existeixen dues visions diferents del procés de turistificació:
- La que ho contempla com una falsificació.
La que ho entén com a aprofitament d'un recurs.

1.1.2 LA GEOGRAFIA I L’ESTUDI DEL TURISME

El TERRITORI es defineix com l'espai adscrit, viscut i manejat, adaptat a les necessitats del grup o societat que ho ocupa. Aquest col·lectiu ho transforma d'acord...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografía
  • Geografia
  • Geografia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS