geografiaagua

Páginas: 5 (1183 palabras) Publicado: 7 de junio de 2014

CRISI GLOBAL DE L’AIGUA: VALORS I DRET EN JOC











ÍNDEX

Resum breu de cada apartat de la lectura ……………………………………….3
- Apartat 1 Els impactes de la crisi ……………………………………………..3
- Apartat 2 Un nou enfocament ètic ……………………………………….….4
- Apartat 3 El repte del “GovernParticipatiu”……………………….……….5

Comentari crític …………………………………………………………………………….……6


























Els impactes de la crisi

En aquest apartat observem una sèrie de problemes actuals en vers l’aigua, entre els quals destaquem el fet de la absoluta desigualtat de recursos hídrics a diferents llocs del món, aquesta desigualtat genera greus conseqüències i es la gran culpable de que més del 15% de la poblaciótotal del món no tingui accés garantit a aigües potables, i això a la vegada genera milers de morts diàries, especialment a nens menor de 5 anys que són els més vulnerables davant d’aquesta mancança. Un altre fet important es la contaminació d’aigües, aquesta provoca moltes morts degut que un gran nombre de famílies sense recursos tenen com a últim i únic remei la ingesta d’aigua insalubre, aquestfenomen es el segona causa que genera més mortalitat infantil. Cal a dir que l’agricultura estar guanyant un paper important en el problema de la contaminació degut a l’alt nombre d’adobs químics i pesticides.
La pesca, com es a principal font de proteïna dels països pobres, perilla pel fet que la contaminació residual d’aigües esta causant l’extinció de una gran quantitat d’espècies i la mortde molts peixos, aquest fenomen es molt greu ja que petites poblacions especialment de l’Àsia, que depenen econòmicament d’aquest sector es vegin totalment arruïnades.
Alhora també s’afegeix un problema com es el fenomen de la desforestació, el qual consisteix en la tala massiva d’arbres i repercuteix greument en l’impacte rural de la zona, aquest comporta conseqüències com l’empobriment ràpid desols, fort augment dels escorrancs etc.. (actualment s’està actuant descontroladament a l’Amazones bàsicament per la seva enorme extensió). Un altre causant en la degradació de peixateries i extinció d’espècies i especialment en la modificació dràstica del règim natural dels cabals es la construcció de grans presses al món.
S’aprecia doncs un autèntic problema social en l’àmbit hidrogràficincitat per els factors augmentats anteriorment que corrompen amb major impacte en llocs subdesenvolupats de l’Àfrica i Àsia, origen d’una manca de democràcia y una política hidràulica que sembla no reaccionar davant d’aquestes evidències.




Un nou enfocament ètic

Com hem pogut veure, són diverses les entitats treballen amb l’objectiu de recuperar el bon estat ecològic de rius, llacs iaiguamolls, a la vegada tenint cura dels habitats aquàtics i de ribera, el repte a més cerca una nova biodiversitat.
Actualment, el procés de sostenibilitat no es veu incentivat ja que els grups de pressió fomenten grans obres hidràuliques, a més el neoliberalisme que presideix el model de globalització trenca amb el Banc Mundial degut a les polítiques privatitzadores que vinculen la disponibilitatd’aigua preferiblement per a fer negoci.

Com bé se sap l’aigua te moltes funcions, doncs s’estableixen diferents rangs ètics que prioritzen uns usos sobre uns altres, aquests demanen diferents gestions segons la seva importància.
Com a principal i indispensable rang ètic trobem l’anomenada aigua-vida, aquesta es basa en assegurar la supervivència dels éssers humans garantint aigua potable per alconsum, produint aliments bàsics, preservant ecosistemes aquàtics... té la màxima prioritat i com a dret humà hauria de comportar quotes bàsiques (s’ha parlat de que hauria de ser de franc), inclou 30-40 litres per persona diaris (mínim per una vida autosuficient). Es sorprenent que únicament suposa el 1,2% de l’aigua que utilitzem en la societat actual, per aquest...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS