Glossari Modelat Del Relleu

Páginas: 5 (1060 palabras) Publicado: 22 de noviembre de 2012
GLOSSARI MODELAT DEL RELLEU
Duna
Una duna és una acumulació de sorra sobre la qual el vent ha actuat produint una forma suau i uniforme. Poden ser produïdes per canvis en el vent o per variacions en la quantitat de sorra. La granulometria de la sorra que forma les dunes, també anomenada sorra eòlica, està molt concentrada entorn a 0.2 mm de diàmetre de les seves partícules

LOESS
Lespartícules que formen el loess són de gra molt fi (diàmetre inferior a 0,05 mm) anguloses i formades de quars, feldspat, horblenda, mica, carbonat de calci i de vegades també argila.

CIRC GLACIAL
Un circ glacial és una vall amb forma d'amfiteatre format per l'acció erosiva d'una glacera, generalment per sobreexcavació[1] ja que els materials en estrats inferiors són de naturalesa més tova i són mésfàcilment erosionables. La sobreexcavació és un procés erosiu format principalment per les glaceres. L'efecte que s'hi produeix és causat per dos agents, que són la distensió i la compressió, i això produeix que el gel en alguns casos i algunes zones en particular pugi en sentit contrari a la gravetat

LLENGUA GLACIAL
Es denomina llengua glacial a la part d'una glacera des que s'endinsa en unavall, és a dir, des del circ fins que es fusiona.Las llengües s'arrosseguen moltes roques, que formen al seu torn dipòsits de roques anomenats morrenes. Depenent de la seva posició, hi ha diversos tipus de morrenes.

MORENA
Una morrena o morena és una serralada o mantell de till (material glacera no estratificat) dipositada a prop d'una glacera. Existeixen diversos tipus de morrena, que depenen dela seva relació amb la glacera:
morrena de fons: se situa sota el gel, en contacte amb el llit.
morrena lateral: les erosions se situen a la vora del llit glacera.
morrena central: formades per la unió de morrenes laterals a la confluència de dos glaceres a una mateixa vall.
morrena frontal o terminal: són dipòsits d'arrossegalls a la zona de desglaç de la glacera.
morrena d'ablació: sónaquelles que han estat sedimentades sobre el llit de la glacera. Presenten materials heterogenis, però el més característic és la presència de grans blocs dispersos al llarg del trajecte, anomenats blocs erràtics.

També es diu morrena al sediment dipositat directament per una glacera. La glacera baixa des d'altures considerables i arrossega els materials que troba al seu camí.

CONCA DE RECEPCIÓLa conca de recepció és una de les parts d'un torrent que té forma cònica, semblant a la que tindria un embut tallat per la meitat o també a un antic circ glacial, i on el torrent recull les seves aigües durant les pluges. Té fortes pendents, pel que poden formar-se en ella grans esllavissades de terra, allaus i allaus.

XARAGALL
Xaragall o aragall és una incisió erosiva que produeix l’aiguade la pluja en escórrer-se per un terreny inclinat, deixant la zona desproveïda de vegetació, exposant el fons pedregós.

CON DE DEJECCIÓ
Un con de dejecció o ventall al·luvial és una forma de modelat fluvial del curs dels rius que consisteix en una acumulació de la major part dels materials arrossegats pels rius o torrents secundaris en arribar al curs principal.

CONCA HIDROGRÀFICA
Engeografia, una conca és una zona més o menys extensa amb una altitud inferior a les formacions de relleu que l'envolten. De vegades, es forma com a resultat de l'acció erosiva d'un riu i els seus afluents. Altres vegades, pot ser la conseqüència de l'enfonsament d'una falla. S'entén per conca hidrogràfica el conjunt territorial que vessa les seves aigües superficials i el seu aqüífer dins una mateixaconca, alimentant d'aquesta manera un riu principal que recorre aquesta conca i recull al seu pas les aportacions de qualsevol afluent que hi vagi a parar.

MEANDRE
En geomorfologia, un meandre és un revolt molt pronunciat en un curs d'aigua. El meandre es forma quan el moviment de l'aigua del riu erosiona les ribes i amplia la seva vall i esdevé força planera.

DELTA
Un delta és la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el relleu i el modelat
  • 12 El Modelat Del Relleu 3r
  • Relleu I Modelat
  • Glossari
  • Glossario
  • glossario
  • Glossari
  • GLOSSARI

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS