Guerra Fría (Catalán)

Páginas: 7 (1722 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2012
0 Introducció
La Guerra Freda és un període de la història que comença el 1945, amb la fi de la Segona Guerra Mundial, marcada per la desconfiança, temor i tensió en un món dividit en dos blocs amb ideologies oposades, que no es miden, però, en cap conflicte bèl·lic directe. Comunistes contra capitalistes: la Guerra Freda ha començat.
1 La formació dels blocs i la bipolarització i 1.1 Lasovietització de l'Europa Oriental
Amb la fi de la Segona Guerra Mundial, el món queda dividit en 2 blocs. El bloc capitalista –liderat pels Estats Units- i el socialista, liderat per la Unió Soviètica, que exerceix la seva influencia sobre països de l’Europa de l’est com Bulgària, on s’aboleix la monarquia i puja al poder Dimitrov; Polònia, on hi ha dos governs, un d’exiliat a Londres i l’altre,comunista; Txecoslovàquia, governada directament per l’URSS, després que els socialistes mostressin simpatia pel Pla Marshall dels Estats Units; Hongria, on hi apareix, el 1945, un govern comunista després de la dictadura feixista de Horthy; Romania i Bulgària.
1.2 La intervenció nord-americana a Europa
Britànic i americans volen impedir l’expansió del comunisme a la resta d’Europa. Grècia és elprimer país on intervenen els EEUU després de la Segona Guerra Mundial. Al país hel·lènic es restaura la monarquia, es desencadena una guerra civil entre comunistes i capitalistes. L’any 1949 els republicans són derrotats.
Truman condemna la dictadura del proletariat i fonamenta la nova política nord-americana de contenció del poder soviètic. Ha nascut la doctrina Truman. Segons Churchill: Un telód’acer ha caigut sobre el continent.
2 La consolidació dels blocs i la guerra freda
L’any 1947 es crea a Polònia el Kominform, organisme que coordina les activitats dels partits comunistes. Jdánov justifica la confrontació entre els dos blocs des de la perspectiva comunista: el món està dividit en dos blocs, l’un antiimperialista i socialista (el bloc oriental) i l’altre imperialista i capitalista(el bloc occidental).
El 1949, l’URSS crea la COMECON com a resposta al Pla Marshall.
2.1 La guerra freda
Jdànov, a l’octubre del 1947, qualifica d’imperialistes la doctrina Truman i el Pla Marshall. Tot i que mai no esclata cap guerra entre els dos blocs, es dediquen a l’espionatge preventiu per mitjà de la CIA ( Estats Units) i el KGB (Unió Soviètica). Tots dos participen alhora en una cursad’armaments i utilitzen aliances per assegurar les seves posicions. Això és definit com “coexistència pacífica”, que s’acaba de completar amb la teoria del dòmino, amb la qual els Estats Units dona suport a qualsevol règim polític anticomunista.
2.2 El bloqueig de Berlín
A Alemanya té lloc el primer enfrontament entre les dues potències, provocat per la divisió del país en quatre parts a la fi dela guerra.
El 1948, l’URSS tanca les fronteres al trànsit terrestre d’occident. Els EEUU responen creant un potent pont aeri per proveir la ciutat. Amb el bloqueig de Berlín queda palesa l’existència d’un teló d’acer, materialitzada amb la divisió d’Alemanya en dos estats: la República Federal Alemanya (zona occidental) i la República Democràtica alemanya (sector oriental).
Aquest enfrontamentmarca l’inici de la tensió de la guerra freda entre capitalistes i comunistes.
2.3 Les aliances militars. L'OTAN i el Pacte de Varsòvia
A partir del bloqueig de Berlñín, es firma -pel bàndol capitalista- l’aliança de l’OTAN i, en conseqüència, pel bàndol comunista, el Pacte de Varsòvia.
2.4 La guerra de Corea
Corea està dividida en dos estats delimitats pel paral·lel 38: al nord, la comunista, ial sud, la capitalista.
El 1950 Corea del Nord envaeix Corea del Sud.
L’ONU intervé. Les seves tropes, de majoria nord-americana, fan retrocedir els soviètics fins a prop de la frontera amb la Xina.
El front s’estabilitza, i el 1953 es signa l’armistici que torna a deixar Corea com es trobava al principi del conflicte. Dividida en dues parts (Corea del Nord i Corea del Sud) pel paral·lel...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra fria
  • La guerra fria
  • La guerra fria
  • Guerra fría
  • La guerra fría
  • Guerra fria
  • La Guerra Fria
  • La Guerra Fria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS