guión para comentario de texto

Páginas: 5 (1100 palabras) Publicado: 6 de junio de 2013

Guió per fer un comentari de text
Per "realització d'un comentari sobre un text" cal entendre aquí una tasca que es pot presentar també de molt diverses maneres:
Explicar (explicació d') una opinió o d'un fet... 
Analitzar (anàlisi d') una opinió o el relat d'un fet ...
Justificar (justificació de) l'opinió continguda en ...
Rebatre (comentari crític de) l'opinió continguda en ...Contrastar i comparar (contrast i comparació de) diverses opinions sobre un mateix tema.
Totes aquestes consignes de treball que s'acostumen a proposar als estudiants de secundària es refereixen gairebé sempre a la realització d'un escrit d'extensió variable (entre 100 i 600 paraules), en relació a un o més "textos" (d'extensió i natura textual igualment variable):
una frase o afirmació(contextualitzada o no)
un titular de premsa
un article periodístic
un paràgraf extret d'una obra (essaig o novel·la)
el capítol sencer d'un llibre, etc.
una seqüència de vídeo (publicitat, documental, pel·lícula, etc...)
Sobre aquest "text" es demana sovint expressar un punt de vista personal, redactat en la llengua pròpia o bé en llengua estrangera.  

Sis recomanacions per realitzarcomentaris de textos
 1. Llegir amb molta atenció la consigna de treball. En el cas de la tasca referida a un altre text, és convenient :
establir si es tracta d'un fet o d'una opinió
entendre o imaginar el context en el qual apareix
fer passar el text pel test de les preguntes bàsiques : què?, qui?, quan?, com?, on? ...
establir o imaginar causes i conseqüències del fet o la idea
imaginarels possibles arguments a favor i en contra
2. Escriure un pla de treball o esquema del desenvolupament d'allò que es pretén escriure.
És important fer un resum del text en unes quantes línies, depenent de la llargària del text. Hi ha que sintetitzar bé les idees del text sense estener-se massa. El recurs a la realització d'un petit esquema permet sovint de visualitzar i establir connexionsentre diferents elements que tindrem en compte, així com d'establir l'ordre de prioritat en què els desenvoluparem en el nostre comentari.

3. Escriure un curt paràgraf introductori o un paràgraf que inclogui la idea principal d'allò que es dirà: la conclusió, l'argument o la justificació.
4. Posar a punt el conjunt de notes, textos o llibres relacionats amb el tema de l'escrit que cal comentar ique hom hagi sigut capaç de reunir mitjançant les recerces d'informació necessàries. Per opinar bé cal estar ben informat. La curiositat i el desig d'aprendre permanents, una cultura general oberta a tots els camps del saber i un esprit crític permeten de comentar millor allò que per alguna o altra raó se'ns presenta com a objecte de comentari.
5. Planificar, organitzar i escriure els puntsprincipals que hom cregui convenient d'incloure en el comentari i desenvolupar-los per mitjà de successius paràgrafs, ben relacionats entre ells.
Part del mèrit de les bones introduccions i acabaments dels comentaris sobre textos, així com del seu desenvolupament pròpiament dit, depèn de l'estructura dels paràgrafs que els conformen.
El paràgraf correspon a la divisió del pensament en seqüències oidees. Així, un paràgraf, tant si és curt som si és llarg, s'ha d'entendre com una unitat que conté una idea o un conjunt d'idees inter-relacionades. Un nou paràgraf representa un canvi d'idea respecte a una idea expressada anteriorment, o bé una extensió de la idea anterior que introdueix un aspecte diferent. En un comentari, cal que els diferents paràgrafs mantinguin una connexió estreta iapareguin en un encadenament lògic. 
6. Rellegir el text final una vegada acabat de redactar per comprovar que el comentari respon exactament a allò que es demanava i, al mateix temps, fer-ne una lectura crítica destinada a localitzar possibles faltes d'ortografia, puntuació o d'impressió (si s'imprimeix), tractant de polir al màxim la correcció sintàctica i els aspectes expressius.
Expressar-se...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guión Para Hacer Comentario De Texto
  • Guion para comentario de texto de crónica periodística
  • Guion para comentario de texto
  • Guión de comentario de texto-2ºBach
  • GUION COMENTARIO DE TEXTO
  • guion comentario de texto
  • Textos para el comentario
  • Guía Para Comentarios De Texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS