heihei

Páginas: 5 (1015 palabras) Publicado: 6 de abril de 2013
Geografia Cristina Morales
Pregunta 1
a. La font exposada és un mapa sobre el creixement de les aglomeracions urbanes mundials entre l'any 1975 i l'any 2007.
La població ve exposada en cercles grisos, que segons ens indica la llegenda ens presenten la quantitat de població l'any 2007segons el tamany d'aquests.
La taxa de variació es presenta en tant per cent i en diferents colors; Les ciutats que més han crescut marcades amb cercles vermells, les següents en tronja, després en groc i finalment en blau.
Aquest mapa s'ha extret d'un document anomenat "World urbanization prospects" fet pel departament d'economia i societat de les Nacions Unides, i en concret pel sector deDivisio de la Població.
b. Ciutat mundial o global: Aquest és un concepte aplicat a les ciutats que cumpleixen una sèrie de característiques comnues que neixen principalment de la globalització i la urbanització continuada del territori. Aquestes ciutats acostumen a tenir un vot important en asumptes de caire mundial i una gran influència sobre altres països. Aquests països solen promoure oparticipar en activitats internacionals o de gran importància mundial, com els jocs olímpics, a més d'un aeroport hub (és a dir, internacional) i ser reconegudes a tot el planeta tant per un nivell cultural propi o per tractar-se d'una ciutat cosmopolita. Tradicionalment les ciutats considerades globals són Londres, París o Nova York.
Regió o aglomeració urbana: Parlem de regiño urbana quan ensreferim a un territori extens format principalment per ciutats i altres nuclis que tenen una gran densitat de població i una gran concentració d'instraestructures així com importants fluxos d'intercanvi entre els diversos nuclis. Es caracteritzen per l'especialització dels nuclis urbans que les formen i per la dependència que existeix entre els nuclis que augmenta amb el grau de desenvolupament. Ladelimitació de les regions urbanes a escala mundial és dificultosa, ja que son realitats canviants i s'empren diversos criteris.
Coneiem tres tipus de regions urbanes:
-Àrea metropolitana
-Conurbació
-Megalòpolis
c. La urbanització és un procés èñ qiañ un territori augmenta en nombre d'habitants i extensió. Aquest procés es va iniciar a la revolució industrial, però es va produir únicament enuna sèrie de països que ara considerem desenvolupats. Actualment s'esta donant als països subdesenvolupats però en aquest cas no motivada per la industrialització sinó per la mala distribució de les terres i la pobresa de les zones rurals. L'èxode rural que es dona actualment als països subdesenvolupats ve també determinat per el creixement demogràfic.
Quan en un principi la urbanització esdonava per la industrialització aquestes es trobaven preparades per l'augment de la població, però en aquest cas els països no industrialitzats no estàn preparats per l'absorció de la nova població i es crea un desequilibri entre el creixement econòmic i demogràfic. En aquest context es crea una situacio de "macrofàlia urbana" on predomina una sola ciutat en una gran secció de territori la qual cosaaccentua el desequilibri socioeconòmic. Aquesta situació, tot i així, pot donar-se també en països desenvolupats, com seria el cas de França.
Les principals diferències entre l'actual urbanització dels països subdesenvolupats i la portada a terme anys enrere dels actuals països desenvolupats són els factors que determinen i condicionen aquesta urbanització; en el cas dels països ja desenvolupatsla industrialització va ser el factor i la peça clau del desenvolupament de les ciutats i el creixement demogràfic d'aquestes, facilitant així un equilibri entre l'economia i la població. En el cas dels països que en aquests moments es troben en vies d'urbanització les condicions i les causes d'aquest procés són més complexos; l'èxode urbà es dona de forma massiva i la ciutat no es veu capacitada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS