hfahkjfja

Páginas: 2 (371 palabras) Publicado: 17 de noviembre de 2013
DISSERTACIÓ FILOSÒFICA:
SÒCRATES



EL MÈTODE SOCRÀTIC
Aquesta dissertació tracta sobre el mètode socràtic, el qual va inventar i utilitzar Sòcrates per respondre, ja fos recolzant o refusantl’idea, diferents diàlegs, arguments o debats sobre determinats conceptes.
El mètode socràtic consisteix en establir un diàleg amb l’altre persona de manera que aquesta emani el coneixement que esbusca, és a dir, que ella mateixa construeixi la veritat o el veritable significat de la paraula o tema del que s’està debatent, ja que, segons Sòcrates, el coneix però no ho sap o no sap expressar-lo.Aquest mètode es dona quan dues persones busquen la resposta a una pregunta mitjançant la reflexió i el raonament propi o quan vol defensar-se una opinió envers a alguna pregunta, afirmació odefinició.
Es comença tot preguntant-se per casos concrets o determinats per anar generalitzant fins a arribar a un cas general que pugui evidenciar tal resposta. Al efectuar-se un dels dos interlocutorsformula una sèrie de preguntes al voltant d’un tema o idea central i l’altre ha de respondre-les. Si s’utilitza per defensar un punt de vista, l’objectiu es que l’altre interlocutor acabi contradient-sea si mateix amb les respostes que doni a les preguntes plantejades i que, de alguna manera, acabi acceptant el punt de vista defensat pel seu company.
En els primers diàlegs de Plató la tècnica deles premises representa aquest mètode, que utilitzava Sòcrates per a investigar, per exemple, la definició ètica de conceptes com ‘’justícia’’ o ‘’virtut’’. El mètode socràtic seguia els següentspassos:
Un primer interlocutor estableix una tesis o afirmació que un segon interlocutor considera dubtosa.
El primer interlocutor rep l’opinió i premisses addicionals del segon interlocutor, que refusaaquesta tesis.
El primer es dona compte de que les premisses addicionals que ha aportat el segon fan que la tesis inicial no es compleixi.
El segon interlocutor demostra que la tesis del primer es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS