HISTORIA 1R BATXILLERAT

Páginas: 10 (2461 palabras) Publicado: 10 de enero de 2015
ANALITZA ELS DOCUMENTS
1.62 A i B) La Llibertat guiant el poble és una obra del pintor francès Eugène Delacroix. Es tracta d'una pintura al·legòrica de la Revolució de Juliol de l'any 1830, pintada el mateix any, que tingué lloc a París on apareixen els diferents estaments socials i tendències que varen propiciar aquests fets. En primer terme hi apareix una representació al·legòrica dela llibertat, que duu un fusell amb una baioneta i una bandera francesa, la que es va reprendre a partir d'aquesta revolució. El quadre va ser pintat poc després dels fets i va ser adquirit pel monarca Lluís Felip I de França. 
CONTEXT HISTÒRICA: La pintura La llibertat guiant el poble representa les Tres Glorioses, les jornades (27, 28 i 29 de juliol de 1830) durant les quals hi va haver unasublevació popular, també coneguda com laRevolució francesa de Juliol, contra el rei Carles X de França. Aquesta revolta havia estat causada per la instauració, per part de Carles X, d'una sèrie de lleis repressores i lliberticides, per augmentar el seu poder personal, i com a conseqüència de la revolta va ser substituït pel rei Lluís Felip I, en l'anomenada Monarquia de Juliol, que en principi havia deconsiderar més el poble. El període d'aquesta monarquia (1830-1848) va estar marcat pel desig dels ciutadans de voler ampliar el nombre de persones amb dret al vot i va acabar amb una altra revolta popular que va instaurar la Segona República Francesa, que va abolir l'esclavatge i va instaurar el sufragi universal masculí.
Eugène Delacroix pertanyia a una llarga línia de grans revolucionaris, quehavia produït el "país de les revolucions", i pinta el quadre de manera contemporània als fets de la Revolució de Juliol. Com ell mateix escriu al seu germà, el 18 d'octubre de 1830, "si no he vençut per la Pàtria, almenys pintaré per a ella".

PERSONATGES: 1 - La protagonista és el personatge al·legòric de la Llibertat, una dona armada i que porta la bandera francesa, i que porta a més elsatributs que l'identifiquen amb la Marianne.
2 - La Llibertat va flanquejada, a la seva esquerra, per un noi jove armat amb dues pistoles. Aquest personatge, que simbolitza la joventut revoltada per la injustícia i el sacrifici per les causes nobles.
3 - Però la Llibertat va igualment flanquejada, a la seva dreta, d'un altre personatge, amb levita i barret de copa, que representa la burgesia. Algunscrítics havien proposat que el personatge burgès podria ser un autoretrat de Delacroix, però no se sap certament. Porta un fusell de caça, que deu ser propi i no robat a la batalla, i va vestit a la moda burgesa de l'època, amb pantalons amples.
5 - Al seu costat, l'home amb un sabre és un obrer de la indústria, com indica el tipus de pantalons i de davantal que porta. El barret que porta té lainsígnia blanca dels monàrquics, la veta vermella representa els liberals i la banderola porta-sabre és de les companyies d'elit d'infanteria, un model de 1816. A la cintura porta una pistola agafada amb un mocador vermell que evoca el Mocador de Cholet, que és un signe d'aliança entre Charette i els venedors.
5 - Al seu costat, l'home amb un sabre és un obrer de la indústria, com indica el tipusde pantalons i de davantal que porta. El barret que porta té la insígnia blanca dels monàrquics, la veta vermella representa els liberals i la banderola porta-sabre és de les companyies d'elit d'infanteria, un model de 1816. A la cintura porta una pistola agafada amb un mocador vermell que evoca el Mocador de Cholet, que és un signe d'aliança entre Charette i els venedors.
C) No ho és, per querealment el quadre representa la lluita per la independència de les classes socials d’aquella època, tant la burgesia com el tercer estat.

2.62. A) Quina és la naturalesa de la Declaració dels Drets? Atorgava als francesos la condició de ciutadans lliures i iguals davant la llei, amb drets naturals, polítics i de propietat. Reconeixia el dret a la resistència contra l’opressió i establia la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vocabulari Filosofia 1R Batxillerat
  • Apunts biologia 1r batxillerat
  • preparació de dissolucions
  • Ausi s March 1r Batxillerat A
  • 1r Examen Historia Batx
  • Història 1r Lliurament
  • Resumen Economia McGraw Hill 1r Batxillerat
  • Biologia 1r Batxillerat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS