Historia De España Tema 5

Páginas: 29 (7014 palabras) Publicado: 8 de enero de 2013
TEMA 5.- TRANSFORMACIONS ECONÒMIQUES I CANVIS SOCIALS EN EL SEGLE XIX I PRIMER TERÇ DEL SEGLE XX

I.- TRANSFORMACIONS ECONÒMIQUES

AGRICULTURA

1. Segle XIX: procés de desamortització i canvis agraris

1.1. La reforma agrària liberal: consolidació de la propietat de la terra

La reforma agrària liberal forma part del procés de substitució de l'Antic Règim per la nova societatcapitalista.


A) Objectius

Encara que amb precedents, serà durant el període de 1835-1860 quan els governs liberals, presidits pels progressistes, mamprenguen un procés de reformes de les estructures de la propietat agrària, destinat a modificar profundament les formes de propietat i explotació de la terra. Tals mesures enllaçaven amb el programa de reformes agràries pensat, però noaplicat, pels il·lustrats, especialment pel grup encapçalament per Jovellanos. Estos, influïts per les idees dels fisiòcrates i del liberalisme econòmic, pretenien posar la terra en mans de propietaris únics i individuals, que foren totalment amos de les seues propietats amb plena llibertat per a comprar, vendre, arrendar i cultivar les terres.

Es considerava que aquest nou tipus de propietari,sense les traves de la propietat feudal, podria introduir formes modernes de cultiu per a obtindre una major productivitat de les seues finques. Esta producció hauria d’estar destinada a la comercialització en un mercat el més ampli possible. En relació amb tot això es van dictar lleis que establien la supressió dels senyorius, la desvinculació dels primogenitures i la desamortitzacióeclesiàstica i civil.

B) Precedents

– Regnat de Carles IV. Godoy: intents de desamortització de terres eclesiàstiques.


– Regnat de José I Bonaparte. Desamortització de part de les terres del clero, desvinculació dels primogenitures i terres de mans mortes i legislació sobre la fi del règim senyorial.


– Corts de Cadis:
• Abolició dels senyorius jurisdiccionals.• Limitació de les primogenitures i extinció de què tingueren una renda inferior a tres mil ducats.



• Expropiació dels béns dels convents suprimits pel govern bonapartista.


• Es decideix en relació als terrenys erms, comunals i de propis que podrien passar a ser de propietat privada.


– Trienni Liberal (1820-1823).Restauració de gran part de les reformes de les Corts de Cadis:
• Supressió dels senyorius jurisdiccionals i dels primogenitures.
• Venda de terres dels monestirs.

C) Etapes

1a. Regència de Mª Cristina (1833-1840): Mendizábal (1835-37)

* Modificacions en l’estatut de les propietats agràries de la noblesa:

a) Dissolució del règimsenyorial: ja iniciada en les Corts de Cadis, es produeix per la llei del 26 d'agost de 1837, segons la qual els senyors perdien les seues atribucions jurisdiccionals (impartir justícia) però conservaven la propietat de les terres que els llauradors no pogueren acreditar documentalment com pròpies. Així, els llauradors que tradicionalment havien treballat les dites terres perdien tot dret i passaven a sersimples arrendataris o jornalers ⋄ L’antic senyor es va convertir en el nou propietari agrícola.


b) La desvinculació: la llei de desvinculació dels patrimonis de la noblesa va quedar establida definitivament en 1836. D’acord amb ella es prohibia l’existència de propietats vinculades i s’autoritzava, per tant, als amos d'aquest tipus de propietat a vendre-les amb plenallibertat ⋄ Enormes extensions de terra van eixir al lliure mercat per a ser comprades pel millor postor.

* Modificacions en l’estatut de la propietat agrària del clero:

En aquest terreny es va produir un canvi realment revolucionari entre 1836-1841 per mitjà de la desamortització dels béns del clero; aquest procés es va centrar en dos aspectes:

a) L'Estat va suprimir les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia De España Tema 5
  • Tema 5 h. de españa
  • Tema 15 De Historia De España
  • tema 7 historia de españa
  • Tema base historia españa
  • Historia de españa tema 11.1
  • Tema 10 Historia de españa
  • Tema 5 cuestiones de historia de españa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS