Historia d'Espanya

Páginas: 2 (491 palabras) Publicado: 4 de marzo de 2014
LA SETMANA TRÀGICA
La Setmana Tràgica cal relacionar-la amb:
- Crisi social i la lluita obrera:  Barcelona és una ciutat molt fragmentada socialment.  La situació dels obrers de les fàbriquescontinuava  sent molt dura, llargues jornades laborals, salaris baixos, treball infantil etc.
Les organitzacions obreres malgrat tenir cada vegada més pes  en el cas de Catalunya havien patit unafortíssima repressió  d’ença els fets  de l’any 1893 quan es van produir  14 atemptats  amb bomba. El més destacat o conegut és el cas de les  bombres llançades al Liceu que van ocasionar la mort de 25persones i nombrosos ferits. Aquests fets van  propiciar  el procés de Montjuïc  que dictà 5 penes de mort i una posterior repressió al moviment obrer en especial al moviment anarquista.
La lluita obreraperò, amb molt pes de l’anarquisme i també del partit Republicà radical, va continuar i el 1901 i el 1902 hi hagueren importants vagues.
El problema militar i l’expansió imperialistad’Espanya: Després del desastre del 98 i havent perdut  els últims territoris colonials, Espanya orienta la seva expansió colonial cap el Marroc. En la Conferència
d’Algesires França i Espanya es reparteixen el Marroc.Espanya es queda el territori al nord: El Rif. El control d’aquest territori generarà importants conflictes militars. El 1909 els berebers del RIF van derrotar  l’exèrcit  espanyol (Barranco del Lobo)i van suposar nombroses baixes. La resposta del govern va ser enviar més tropes al Marroc constituïdes en gran part per reservistes. A Barcelona aquest fet va donar peu a una resposta de protestapopular i una vaga general.
A Barcelona es va crear un comitè de vaga integrat per sindicalistes anarquistes i socialistes. Els lerrouxistes exclosos del comitè, van donar la seva premsa un to moltbel·ligerant i anticlerical. la protesta va degenerar cap una revolta incontrolada. Es van generalitzar assalts i incendis a edificis  religiosos, no sols a Barcelona, sinó també a diverses...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Exercicis Història d'Espanya
  • història d'Espanya, esquema
  • HISTORIA D'ESPANYA
  • Història D'Espanya
  • història d'Espanya
  • Història D'Espanya
  • Dossier Història D'Espanya
  • Tema 1 Historia d'Espanya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS