Història 4t eso

Páginas: 22 (5419 palabras) Publicado: 19 de mayo de 2014
LA REBOLUCIÓ RUSSA (1917)
Causes:
Llunyanes:
La situació interna que viu Rússia a primers del s. XX. Hi havia monarquia absoluta a mans del Tsar Nicolau II.
Hi havia economia feudal (la terra en poques mans i es treballava a canvi d’una part del conreu). Hi havia molt poca indústria, i la que hi havia estava a la part oriental i eren franceses.
Van anar arribant noticies de que lescoses eren diferents, hi havia grups que demanaven diverses formes de govern.
El 1905 es produeix la primera manifestació: diumenge sagnant. Tota la gent que volia canvis, es van reunir al palau d’hivern a Sant Petesburg. En principi és una manifestació pacífica. La reacció del Tsar va ser enviar l’exèrcit i matar molta gent. A canvi d’aquest comportament, la Duma (parlament sense gaire poder) elshi dona el parlament. La cosa empitjora quan s’entra a la 1a guerra mundial i no tenia exèrcit ni una bona economia. La reacció del poble va ser començar a fer bagues per demanar sortir de la guerra i el Tsar torna a reaccionar igual.
Immediata:
El febrer de 1917 es fa una baga general i el rei reacciona igual, però l’exèrcit es nega a disparar. La baga surt bé i es fa un govern provisionalcreat per Kerenski per a crear una democràcia.
Nicolau II abdica al veure que no li fan cas i queda presoner al seu palau.
Malgrat això, Kerenski no surt de la guerra i el novembre de 1917 hi ha una revolució a cap dels bolxevics amb Lenin de cap, eren comunistes. És una revolta en contra del govern provisional per no haver sortit de la guerra.

Govern de Lenin (1917-1924)
Quan Lenin passa agovernar, nacionalitza tots els bens i propietats, per a que no hi hagi desigualtat de classes.
Però de seguida va produir-se una guerra civil entre els partidaris del Tsar, és a dir, tornar al feudalisme, monarquia absoluta i els comunistes. L’exèrcit blanc (tsaristes) i l’exèrcit roig (comunistes). Durant la guerra civil s’abandona la guerra mundial signant un armistici amb Alemanya. Aquesttractat és el tractat de Brest-Litovsk que diu que Rússia abandona la guerra però Alemanya li obliga a donar-li algunes terres.
Hi ha un moment en que l’exèrcit blanc està dominant, llavors els comunistes pensen que si mataven el tsar i la seva família guanyarien temps. Un cop matats, el suport de l’exèrcit blanc decent i el 1921, l’exèrcit roig guanya.
Durant la guerra civil, tot el que s’havianacionalitzat s’havia destinat a la guerra. Quan s’acaba la guerra, la situació del poble va ser pitjor que abans de la revolució.
Lenin té una solució, la NEP (Nova Política Econòmica) i això provoca enfrontaments dins el partit. Es tracta de tornar-ho tot als ciutadans perquè quan algú treballa per ell mateix hi ha més rendiment, i d’aquesta manera l’economia millorés, i després es tornaria anacionalitzar. Tot i els enfrontaments s’aplica.
Lenin suprimeix tots els partits polítics deixant només el partit comunista. També canvia el nom de Rússia per la URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques).
El 1924, Lenin mor de malaltia i comença la lluita entre dos candidats: Trostky, partidari de la NEP, i Stalin, en contra.
Govern d’Stalin (1926-1953)
Quan puja a governar, el primerque fa es treure la NEP i ho torna a nacionalitzar tot. El seu gran problema era el seu excessiu culte a la personalitat, ja que estava obsessionat en que tothom el begués com un Déu. Va fer un comissionat per a que parlessin molt bé d’ell. Va arribar al punt de modificar fotos.
Aquest caràcter el porta a estar sempre pendent de que no tingués rivals. Per a controlar aquest dissidents (gent encontra seu) va crear els “gulags”, que eren camps de treball i concentració on hi anava a parar qualsevol persona amb diferent pensaments. Hi va anar 43 milions de persones, 20 milions dels quals van morir.
Va eliminar del partit totes les persones que van simpatitzar amb Lenin. Hi havia censura de premsa, tot havia de ser supervisat.
Economia: treu la NEP i organitza l’economia amb plans...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 4T Social metodolog a historias de vida
  • Tecnologia 4T
  • ENSAYO 4t
  • Bàsquet 4t ESO
  • examen 4t eso
  • Motores 4T
  • Apunts història socials 4t d'ESO segon trimestre
  • Apunts història socials 4t d'ESO primer trimestre

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS