iesaaa

Páginas: 2 (414 palabras) Publicado: 22 de enero de 2015
Comentari de text de ‘Decret de nova reforma’
El comentari que tenim per comentar és una font primària ja que aquest document s’ha escrit en el moment dels esdeveniments amb el tipus de texthistòric i jurídic ja que es un decret en aquest cas de nova reforma. L’autor del text es el copríncep episcopal Josep Caixal . Amb un destinatari públic per informar i reflectir la situació que s’estàdonant a Andorra. Aquest text està agafat de l’Arxiu nacional , un fragment del decret del copríncep el 1886 amb el propòsit de simplement informar del decret de la nova reforma.
En la idea principaldel text l’autor explica que el 14 d’abril la majoria dels andorrans s’han manifestat per les situacions que estan vivint com gravíssims abusos de poder per part dels focs.
La idea secundari explicadavant de les situacions que està passant a Andorra haurà una reforma radical diu el bisbe d’Urgell , que aquests errors els poden portar a la ruïna i per aquest motiu el Bisbe es preocupa del bé delpaís i que lo que farà es observar i que complint les lleis.
En el context històric comença quan a Andorra el segle XVIII hi havia un creixement econòmic important gràcies a l’activitat de lesfargues i tallers tèxtils i el comerç del bestiar però a mitjans del segle XIX hi ha una crisi econòmica perquè les fargues van anar tancant , la manufactura del tèxtil va entrar en crisi , el comerç delbestiar amb dificultats per la supressió de les franquícies per part d’Espanya( conseqüències de les guerres carlines.
La societat social i política andorrana està compost per la casa , que són lareferència dins de la societat andorrana, la comunitat , que gestionava els recursos naturals a través dels comuns, els focs que són cases que pagaven la quèstia i tenien drets polítics i per últimels casalers són cases noves que no pagaven la quèstia , però si altres tributs i no tenen poders polítics. Abans de que es fa la nova reforma els comunals abusaven que va anar creixent una forta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS