Iiieeeppp

Páginas: 6 (1375 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2012
Funcionament físic d’un motor elèctric
Funcionament i tipus

Els motors elèctrics són màquines elèctriques rotatòries que transformen l'energia elèctrica en energia mecànica. A causa dels seus múltiples avantatges, entre les quals cal citar la seva economia, neteja, comoditat i seguretat de funcionament, el motor elèctric ha reemplaçat en gran part a altres fonts d'energia, tant en laindústria com en el transport, les mines, el comerç, o la llar.

Els motors elèctrics satisfan una àmplia gamma de necessitats de servei, des d'arrencar, accelerar, moure, o frenar, fins a sostenir i detenir una càrrega. Aquests motors es fabriquen en potències que varien des d'una petita fracció de cavall fins a diversos milers, i amb una àmplia varietat de velocitats, que poden ser fixes, ajustableso variables.

Un motor elèctric conté un nombre molt més petit de peces mecàniques que un motor de combustió interna o un d'una màquina de vapor, per la qual cosa és menys propens a les fallades. Els motors elèctrics són els més àgils de tots pel que fa a variació de potència i poden passar instantàniament des de la posició de repòs a la de funcionament al màxim. La seva grandària és més reduïti poden desenvolupar-se sistemes per manejar les rodes des d'un únic motor, com en els automòbils.

L'inconvenient és que les bateries són els únics sistemes d'emmagatzematge d'electricitat, i ocupen molt espai. A més, quan es gasten, necessiten diverses hores per recarregar-se abans de poder funcionar una altra vegada, mentre que en el cas d'un motor de combustió interna prou només amb omplirel dipòsit de combustible. Aquest problema se soluciona, en el ferrocarril, tendint un cable per sobre de la via, que va connectat a les plantes de generació d'energia elèctrica. La locomotora obté el corrent del cable per mitjà d'una peça metàl·lica cridada patí. Així, els sistemes d'emmagatzematge d'electricitat no són necessaris.

Quan no és possible o no resulta rendible tendir la líniaelèctrica, per trobar una solució al problema de l'emmagatzematge de l'energia s'utilitzen sistemes combinats, que consisteixen en l'ús d'un motor de combustió interna o un de màquina de vapor connectat a un generador elèctric. Aquest generador proporciona energia als motors elèctrics situats en les rodes. Aquests sistemes, donada la seva facilitat de control, són àmpliament utilitzats no només enlocomotores, sinó també en vaixells.

L'ús dels motors elèctrics s'ha generalitzat a tots els camps de l'activitat humana des que substituïssin en la majoria de les seves aplicacions a les màquines de vapor. Existeixen motors elèctrics de les més variades dimensions, des dels petits motors fraccionaris empleats en petits instruments fins a potents sistemes que generen milers de cavalls de força,com els de les grans locomotores elèctriques.

Quant als tipus de motors elèctrics genèricament es distingeixen motors monofàsics, que contenen un joc simple de bobines en l'estator, i polifàsics, que mantenen dos, tres o més conjunts de bobines disposades en cercle.

Segons la naturalesa del corrent elèctric transformat, els motors elèctrics es classifiquen en motors de corrent continu,també denominada directa, motors de corrent altern, que, al seu torn, s'agrupen, segons el seu sistema de funcionament, en motors d'inducció, motors sincrònics i motors de col·lector. Tant uns com uns altres disposen de tots els elements comuns a les màquines rotatives electromagnètiques.

Motors de corrent continu

La conversió d'energia en un motor elèctric es deu a la interacció entre uncorrent elèctric i un camp magnètic. Un camp magnètic, que es forma entre els dos pols oposats d'un imant, és una regió on s'exerceix una força sobre determinats metalls o sobre altres camps magnètic5 Un motor elèctric aprofita aquest tipus de força per fer girar un eix, transformant-se així l'energia elèctrica en moviment mecànic.

Els dos components bàsics de tot motor elèctric són el rotor i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS