Inflacion Y Inversiones

Páginas: 83 (20523 palabras) Publicado: 17 de junio de 2012
СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ “Д. А. ЦЕНОВ” - СВИЩОВ
ЦЕНТЪР ЗА МАГИСТЪРСКО И ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ












М А Г И С Т Ъ Р С К И П Р О Е К Т




АНАЛИЗ НА ИНВЕСТИЦИОННИЯ РИСК
















Изготвил: Научен ръководител:
Спец. “Финансов анализ и контрол”
Фак. № M 051




Свищов, 2007 г.
Увод
Практикатана оценяване и управление на риска в различни сфери на човешката дейност намира все по-широко приложение и в условията на пазарна икономика в България. Необходимостта от идентификация и оценяване на рисковите събития и предприемане на действия за справяне с риска може да бъде обоснована с поредица от съображения. Всеобщо е мнението, че при управлението на инвестиционни проекти се срещат повече ипо-значими рискове, в сравнение с управлението на нормалното функциониране на една система.
Инвестиционните проекти са типични рискови проекти. Неопределеността относно бъдещето при тях е значително по-голяма в сравнение с много други видове проекти. Рисковият характер на инвестиционните проекти се определя от някои техни особености, които ще бъдат разгледани по-долу. Едновременно с това те сасредство, чрез което могат да бъдат постигнати значителни конкурентни предимства, особено в отрасли с интензивно технологично развитие и честа поява на нови и усъвършенствани продукти. Считаме, че управлението на риска при инвестиционните проекти е необходимо и възможно. Необходимостта от управление може да се аргументира с особеностите на този вид проекти и свързаните с тях значителни рискове. Товаозначава, че има голяма вероятност да не бъдат постигнати проектните цели в зададените времеви и ресурсни рамки. Управлението на риска е възможно поради това, че чрез прилагането на някои методи може да се намали негативния ефект от възникване на потенциални рискови събития.
В настоящия магистърски проект са поставени няколко задачи: да се изследва спецификата на инвестиционния риск при изпълнение напроекти във фирмата, да се идентифицират най-често срещаните рискови събития, характерни за различните дейности при изпълнението на проектите, и да се анализират възможностите за прилагането на конкретни методи при управление на риска.

ГЛАВА І. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГИЧЕСКИ ПОСТАНОВКИ ЗА ИНВЕСТИЦИОННИЯ РИСК

1. Същност, видове и предпоставки за възникване на инвестиционния риск
Презпоследните няколко десетилетия сме свидетели на финансовата интеграция на продуктовите линии между големите финансови институции, което е следствие на нарастващата глобализация на финансовите пазари, развитието на нови финансови инструменти и напредъка на информационните технологии. Това от своя страна накара тези институции да се сблъскат с редица рискове, да разработят методология за тяхното оценяване итехники за намаляването им. Ние сме на мнение, че този процес изисква не само променя в подхода на управление на инвестициите в предприятията, но и преоценка на рисковете, които те са подложени в условията на интеграция на финансовия сектор. Това налага систематизация на изследванията за рисковете и преоценка на постановките. Във връзка с това целта на изследването е да се разгледат рисковетепредприятията в условията на финансова интеграция.
Традиционният поглед върху рисковете се свързва с различни определения за същността на понятието “риск”. Според Хр. Драганов рискът е икономическо понятие, което е естествено проявление на целенасочена дейност. Неговото реализиране води към отклонения от очакваните резултати.[1] Той отбелязва, че думата “риск” има италиански произход (risico), която впревод означава “вземане на решение, резултатът на което е неизвестен, той е несигурен”.[2]
В. Бауер и К. Моравски дават друг превод на италианската дума, а именно: “възможни вреди или негативни последствия поради непредсказуеми обстоятелства”.[3] Те предполагат, че “risico” произлиза от арабската дума “rizq”, която означава “нещо от което се извлича...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Inversión, inflación y tasas de interés
  • ¿Cuál es el efecto de la inversión extranjera en la inflación de colombia?
  • La Inflacion
  • Inflacion
  • La inflacion
  • Inflacion
  • Inflacion
  • inflacion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS