joan martorell

Páginas: 2 (386 palabras) Publicado: 2 de junio de 2013
JOANOT MARTORELL I LA SEVA OBRA: TIRANT LO BLANC

Joanot Martorell va nàixer a Gandia, en la primera meitat del segle XV, i va morir en 1468. En 1490, es va publicar a València la versió delllibre de caballeries Tirant lo Blanc, que es va començar escriure en català el 2 de gener de 1460 i acabà Martí Joan de Galba. En el temps es va convertir en una de les obres de la literatura catalanaamb major difusió mundial. Va ser traduÏda al castellà en 1511. El autor va viure a Portugal, i va viatjar a Inglaterra per a convencer al rei de que el recolçara en la disputa que mantenía amb Joande Monpalau a causa de la seva germana Isabel: Monpalau la havia deshonrat perquè li havia donat paraula de casament, i no la va complir, aleshores Joanot el va desafiar a mort, el que v motivar unaviolenta correspondència cavalleresca, en la que més de una vegada lluix el ingeni i l ironía del escriptor. Més tard la seva germana es va casar amb Ausiàs March.

Joanot Martorell va escriureTirant lo blanc novel·la èpica i de costums, realista i fantàstica, militar i eròtica, riallosa i sentimental, pot ser abordada des de qualsevol perspectiva sense que ningun dels prismes elegits per aanalitzar-la esgote la seva riquesa. Malgrat que Joanot Martorell es va valer per a esciure-la , de tot el conjunt de temes i tòpics importants en la cultura del seu temps, la seva novel·la es molt mésque un reflexe més o menys fidel a la literatura i e món que el va formar, Ell li va impossar el seu seguell propi, a partir de les seves experiències, maníes i obsesions personals, el que li ona unperfil que es digne nítidament de altres novel·les de aventures de la època, a sovint indiferienciales.
Malgrat que açò se adverteix en molts ordenances, com el humor, la ironía i eixe realismequotidià que coloreja certs episodis, encara que siga en el tractament de la vida del cos i dels sentits, de la experiència sexual, on Tirant lo Blanc ens sorpren més, per la insòlita llibertaten amb que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Joan martorell
  • Joana
  • Joana
  • joan
  • Joana
  • Joan
  • joan
  • Joana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS