jytjhhgfr

Páginas: 10 (2379 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2014

Enric Pérez Casas
2n Batxillerat A
2n Trimestre
Curs: 2011/2012
Institut Llavaneres
1. Fitxa bibliogràfica:
Autor: Jordi Sierra i Fabra.
Títol original: Cuatro días de enero.
Primera edició: març de 2008
Editorial: Rosa dels Vents.
282 pàgines

2. Explica tres moments de la novel·la que t'hagin interessat especialment. Explica per què?
Dels tres moments a comentar, centrar elprimer en la primera escena de la novel·la quan el protagonista, en Miquel Mascarell es troba a la seva comissaria abatut, sense forces amb ganes de deixar el seu servei com a inspector posant a disposició la seva placa i el seu ofici, rendint-se davant l'eminent arribada de les tropes franquistes a Barcelona. És en aquell moment, quan deixa la placa sobre la taula que escolta darere la porta de lacomissaria un crit d'una dona demanant si hi havia algú. Miquel Mascarell estava disposat a no obrir-la ja que no volia saber res més del seu ofici, però va acabar cedint. La dona que entrà li era coneguda i li demanà que fes tot el possible per trobar a la seva filla que feia dos dies que no passava per casa.
He triat aquest moment ja que és el que dóna peu a la novel·la i a la conseqüentcorrelació dels fets que succeiran.

Per altra banda, l'escena en la qual el nostre protagonista fuig intel·ligentment i d'una manera astúcia del seu perseguidor Fernando, un “servent” de la família Cortacans el qual el va seguir des de què en Miquel hi anà a fer un seguit de preguntes a Pasqual Cortacans i aquest li ordenà que el seguís i que acabés amb ell.
Miquel Mascarell s'escapa i s'amagad'aquest home ferotge fins que el criminal decideix deixar la recerca i anar-se'n cap a casa. És a partir d'aquí quan Miquel el segueix a distància per tornar a anar a la casa i trobar a qui realment buscava que era el fill de Pasqual.
He escollit aquest moment perquè les virtuts lògiques i d'experiència que posseeix el principal personatge de la novel·la, les aplica a la perfecció ja que s'escapadel perseguidor i acaba arribant a un dels seus objectius, veure a l'hereu dels Cortacans, posant la seva vida en perill encara que es trobi malament i porti hores sense menjar essent fidel al seu nou cas policíac.
Per últim, una de les escenes més destacables és quan a partir del seus raonaments i la seva capacitat de lligar situacions amb possibles desenllaços i conseqüències, després d'haverdeixat la casa on estava refugiada la Patro Quintana i haver trobat el cos de Ernest Niubó sagnant al carrer, és capaç d'adonar-se que la Patro està en perill i que algú la vol matar. Actua amb rapidesa i alhora pensant possibles adversitats si per exemple decideix pujar fins a dalt del pis o cridar, fet el qual podria comportar definitivament a la jove noia a la mort. És quan a partir d'una escenaanterior quan intenta espiar al mateix Ernest Niubó i a la jove per mitjà d'una finestra que està a la segona planta se n'adona que des d'aquesta podrà actuar i aturar l'assassinat. Dit i fet, s'hi col·loca i veu com el mateix Fernando que el volia matar està estrangulant a la noia i Miquel no dubta pas en agafar la seva arma reglamentària i tirar-li un tret al cap i matar-lo.
Mostra la sevaseguretat en si mateix després de no haver utilitzat mai la seva pistola per matar a cap criminal i el fet d'actuar per salvar la vida d'un innocent valia la pena. Presenta el seu convenciment i el fet de no rendir-se mai davant totes les situacions en què es troba, com la malaltia final de la seva donant el qual prefereix quedar-se amb ella que fugir a l'estranger, o com també afrontar-se a totes lesincògnites que se li puguin presentar després d'haver-se compromès en el cas.

3. Explica el desenllaç de la novel·la.
Aquesta acaba amb la trobada de Miquel Mascarell a la mansió de Pasqual Cortacans. Miquel, per mitjà de les seves investigacions i les finals aportacions de Patro Quintana la qual li ajudà a acabar de lligar caps en el cas explicant-li detalladament algun dels dubtes que ell...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS