kdjd

Páginas: 12 (2995 palabras) Publicado: 11 de diciembre de 2014



EL
AVORT










CARLES ROMERO 29/10/2014
CARLA AGUERA
JOAN CERVERA
SEGI CATALÀ














INDEX

















PÀGINA 1 : AVORTAMENT I AVORTAMENT A ESPANYA

PÀGINA 2 : LLEI ACTUAL AVORT

PÀGINA 3 : TIPUS I MÈTODES D’AVORTPÀGINA 4 : RISCOS

PÀGINA 5 : ASPECTES LEGALS

PÀGINA 6 : DISPOCICIONS GENERALS



















L’AVORTAMENT



L'avortament ès la interrupció provocada del desenvolupament vital de l'embrió o elfetus, amb assistència mèdica o sense, i enqualsevol circumstància social o legal que es realitzi abans que la gestació hagi assolit les 20 setmanes. Posteriorment, la interrupció s'anomena part preterminal. És diferent, per tant, de "l'avortament espontani", que es refereix al fet que es presenta de manera natural i sense que hi hagi voluntat d'eliminar elnasciturus (el que ha de néixer) per part de la mare o per part del metge que aténel part. Ve del llatí abortus o aborsus, que deriva d'aborior, contrari a "orior", o "contrari a néixer".

L'avortament provocat és una realitat social, que ha existit sempre, al marge de les prohibicions. A través de la història, l'avortament induït ha estat freqüent matèria de controvèrsia per les seves implicacionsètiques, morals i socials. Ha estat prohibit o limitat en societats diversesi permès en altres, encara que els avortaments continuen sent comuns fins i tot allà on la pressió social o la llei s'hi oposen.
Sobre els problemes sexuals i de l'embaràs no desitjat, a Catalunya es pot consultar als Centres d'Atenció Primària, on hi ha els UASSIR, o Unitat d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva.
L'avortament incrementa un 15% el risc de suïcidi entre les dones.EL AVORTAMENT A ESPANYA

SEGONA REPÚBLICA ESPANYOLA

El 25 de desembre de 1936, a Catalunya, es legalitzà l'avortament lliure durant les 12 primeres setmanes d'embaràs mitjançant el  decret signat per Josep Tarradellas i publicat el 9 de gener de 1937 (Diari Oficial de la Generalitat deCatalunya, núm.9). A la zona lleial a la República durant la Guerra Civil Espanyola, sent ministra de Sanitat la cenetista Federica Montseny (des de novembre de 1936 a mitjans de maig de 1937) en el govern presidit pel socialista Francisco Largo Caballero es va despenalitzar la pràctica l'avortament induït en 1937, però la seva vigència va durar molt poc, ja que el bàndol franquista la va derogar.LLEI ORGÀNICA 9/1985


En la Llei Orgànica 9/1985, aprovada el 5 de juliol de 1985, es va despenalitzar l'avortament induït en tres supòsits: risc greu per a la salut física o psíquica de la dona embarassada (supòsit terapèutic), violació (supòsit criminològic) i malformacions o tares, físiques o psíquiques, en el fetus(supòsit eugenèsic) . D'acord amb aquesta llei, la gestant podia interrompre l'embaràs en centres públics o privats en les primeres 12 setmanes en el cas criminològic, a les 22 primeres setmanes al eugenèsic , i en qualsevol moment de l'embaràs en el cas terapèutic.



LLEI ORGÀNICA 2/2010


El 3 de març de 2010 es va promulgar la Llei Orgànica2/2010 de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaras. Aquesta llei té com a objectiu garantir els drets fonamentals en l'àmbit de la salut sexual i salut reproductiva establerts per la organització Mundial de la Salut (OMS), regular les condicions de la interrupció voluntària de l'embaràs i establir les corresponents obligacions dels poders públicos. la llei va entrar en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Kdjd
  • Kdjd
  • kdjd

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS