la segona rep blica

Páginas: 5 (1162 palabras) Publicado: 1 de marzo de 2015
UNITAT 4. LA SEGONA REPÚBLICA (1931-1936)
Va ser un moment que podia aportar un canvi en la política Espanyola, amb un canvi cap a l’Espanya progressista. La classe treballadora era la que tenia més esperances. Encara que la república es desenvolupa en una crisi econòmica, tot i que va fer intents de canvi.
EL BIENNI REFORMADOR (1931-1933)
El poder era dels partits de centreesquerra(controlaven el poder polític)
Els principals partits d’esquerra i centre
ESQUERRA
Republicans: són partits minoritaris
Acción republicana, amb Manuel Azaña que va arribar a ser president de la República i del Govern.
Partit republicà Radical-Socialista, amb Marcel·lí Domingo de dirigent.
Aquests partits es van unir per a formar Izquierda Republicana amb Manuel Azaña al cap davant el 1934.
ObreristesPSOE, un dels partits mes votats però sense majories clares, amb Largo Caballero, Julián Basteiro, Juan Negrin i Indaleco Prieto.
PCE (Partit Comunista d’Espanya), amb Dolores Ibárruri (La pasionaria), una oradora destacada.
POUM (Partit Obrer d’Unificació d’Espanya), amb Andreu Nin.
Nacionalistes
ERC, guanya les eleccions a Catalunya, partit hegemònic majoritari amb Francesc Macià i Lluís Companys.ORGA (organització Republica Gallega Autonomista) amb Casares Quiroga.

DRETA
Republicans
PRR (Partit Republicà Radical), amb Alejandro Lerroux. És decanta per la Dreta.
DLR (Derecha Liberal Republicana) amb Alcalà Zamora (president de la República).
Nacionalistes
Lliga catalana amb Francesc Cambó.
Partit Nacionalista Basc, de la burgesia basca, tirava més cap a les esquerres, amb José AntonioAguirre, fundador del partit i 1er president basc

El govern provisional (14 abril-28 juny 1931)
El govern provisional serà dominat pels partits de centreesquerra tirant-se com a president a Alcalà Zamora de DLR, un dels partits menys votats. Està uns mesos fins el 28 de juny, dia d’eleccions generals tot i que comença a fer algunes reformes anomenades també decrets ja que només el parlament potfer lleis. En diferents àmbits:
Camp. S’aplica les jornades laborals de 8 hores més hores extres, els camperols d’un poble tenen prioritat per a treballar en aquell municipi. Els amos havien de tenir totes les terres treballades ja que si no podien ser ocupades pels treballadors i obtenir-ne benefici.

Educació. Farà 7 mil escoles públiques, que no siguin de l’església


Exèrcit. Identificatsempre amb la monarquia, donava la possibilitat a tots els militars a jubilar-se amb el sou íntegre i disminuir el nombre de caps. Es va tancar l’acadèmia militar suboficial d’Espanya dirigida per Francisco Franco. Es crea una nova policia totalment partidària de la República anomenada la guàrdia d’assalt.

Església. S’intenta arribar a un acord d’acceptació. El vaticà va demanar a l’esglésiaespanyola que ho acceptés. No eren partidaris però s’acceptaven mútuament. Encara que el Bisbe de Toledo va ser un sermó criticant-la. En la constitució hi han lleis en contra de l’església.

El govern constitucional (juny 1931-novembre 1933)
El 28 de juny es fan les eleccions generals guanyant el partit de centre esquerra sent majoria, però cap partit amb una majoria absoluta. Els tres partits mésvotats van ser el PSOE, el PRR, i el PRR-S.
Es trià com a president de Govern el Manuel Azaña de acción republicana, un dels partits que fa la coalició amb els altres partits. Es va triar com a president de la República a Alcalà Zamora, format en el partit dinàstic monàrquic i catòlic, no tenia poder polític.
Primer de tot es fa una nova Constitució en el parlament aprovant-se el 9 de desembre. Éstotalment democràtica i progressista però no accepta la intervenció de la oposició, no va ser totalment consensuada. Es definia Espanya com una república amb una sola cambra. No era una república federal però dona possibilitat d’autonomia. Hi hauria un congrés de diputats però sense senat. S’estableix un sufragi universal femení i masculí. També reconeixia els drets individuals de les persones....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA SEGONA REP BLICA
  • La Segona Rep Blica
  • REP BLICA
  • Rep Blica
  • Rep Blica
  • La Rep Blica
  • La Rep Blica
  • LA SEGONA REP BLICA 1931 1936 BUENO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS