lactosa2

Páginas: 5 (1129 palabras) Publicado: 7 de octubre de 2015
1. A les poblacions humanes de més de 9000 anys d'antiguitat, les mares deixaven d’alletar els fills cap als dos anys de vida en veure que la llet els provocava molèsties digestives, és a dir que començaven a presentar intolerància a la lactosa. A partir d’aquesta edat els nens ja es podien alimentar com els adults (no prenien llet) i les mares podien tornar a quedar embarassades. Expliqueu quinavantatge evolutiu comportava per a aquestes poblacions la intolerància a la lactosa.

La selecció natural és el procés pel qualels individus amb una característica determinada tenen més probabilitats de sobreviure i, per tant trans meten aquesta característica als descendents i cada cop es fa més abundanta ala població.La indigestió provocava que la mare deixés d’alletar al nadó aleshores podiaquedar embarassada i per tant els nombre d’individus de la població augmentava ajudant aixi a la evolució humana.
2. Fa 9000 anys, aproximadament, va començar a algunes zones d’Europa la domesticació dels animals. Amb aquesta pràctica es va afegir a l’alimentació un aliment addicional, la llet del bestiar. A partir d’aquest moment va augmentar progressivament la proporció d’individus tolerants ala lactosa. Expliqueu, des del punt de vista de la teoria evolutiva vigent (darwinista), com es va produir aquest canvi.
A les poblacions que iniciaren la ramaderia la majoria dels individus eren intolererants a la lactosa,però el percentatge d’individus en els quals fortuïtament es va produir la mutació que donava lloc a la tolerància a la lactosa es va poder alimentar amb llet del bestiarajudant a la població a alimentarse ,per tant la selecció natural afavoreix els individus amb la mutacióque els fa tolerantas a la lactosa i aquesta s’escampa .
3. Des de llavors fins a l'actualitat les poblacions han anat evolucionant influenciades pel clima de la regió a on es van establir. Fixa't en el següent mapa a on es mostra el tant per cent de població intolerant a la lactosa. Indica a granstrets geogràfics, en quines regions hi ha més percentatge de població intolerant i en quines menys.

A on hi há mes gent intolerant a la lactosa és a Amèrica del sud, Àfrica i una part d’Asia.
A on la gent tolera més la lactosa és a Europa,Amèrica del nord i l’altre meitat de Asia.
4. Per què creus que les poblacions han anat evolucionant d'aquesta manera fins a arribar a la situació que exposael mapa de la pregunta anterior? Tingues en compte que el clima ha estat un factor determinant. Potser la lectura d'aquests dos articles t'ajuden a respondre totes aquestes preguntes:

La mutació de la tolerància a la lactosa en els europeus,havia aparegut entre els pobles pastors d'altres llocs. Però semblava estar absent en bona part d'Àfrica, encara que els pobles pastors generalment presentencert grau de tolerància. Les proves genètiques demostren que les mutacions conferien un enorme avantatge selectiu als propietaris ganaders, la qual cosa els permetia deixar un nombre de descendents 10 vegades superior al de la gent sense aquestes mutacions. Les mutacions han originat una de les característiques genètiques de selecció natural més sòlides observades fins avui en éssers humans.L'avantatge de supervivència potser era tan poderosa perquè els que tenien les mutacions no només adquirien una energia addicional de la lactosa, sinó que, en situacions de sequera, es beneficiarien de l'aigua que conté la llet.
5. De fet, els individus tolerants a la lactosa són els que presenten una mutació respecte als altres, concretament al gen SNP C/T13910 que fa que el gen de la lactasa no esdesactivi i es continuï expressant més enllà de la infantesa. a) Defineix el concepte de mutació (teoria 1r lliurament); b) Aquesta mutació va ser favorable o desfavorable pels habitants de les zones més septentrionals (Nord) del planeta? Justifica la resposta; c) Quins tipus de mutacions penses que poden ser desfavorables per als éssers humans? Per què? Clica al gràfic i obre la diapositiva 9,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS