Les fonts energ tiques Geografia

Páginas: 22 (5409 palabras) Publicado: 26 de agosto de 2015
Les fonts energètiques.
Les fonts d’energia són aquells recursos – tant materials com naturals -, substàncies o cossos que proporcionen energia. Al llarg de la història s’han anat descobrint i utilitzant aquestes fonts i han anat variant en funció del desenvolupament tecnològic que s’ha arribar en cada època històrica. Cal mencionar que, cada energia que es proporcionada per una fontd’energia es poden classificar en dos tipus: les fonts d’energia renovables i les fonts d’energia no renovables.
Les fonts d’energia renovables son aquelles energies que es poden utilitzar de manera continuada per produir energia, bé perquè es regeneren amb facilitat o perquè són una font inesgotable. Els diferents tipus de fonts renovables son:
Energia eòlica. És una energia renovable obtinguda perl’efecte dels corrents d’aire i es transformada en altres formes útils per a l’activitat humana. Aquesta s’ha aprofitat des de l’antiguitat per a moure vaixells impulsats per veles o per fer funcionar la maquinària de molins al moure les seves pales.
La indústria de l’energia eòlica moderna va començar a finals del segle XX amb la producció en sèrie de turbines de vent – que amb el pas del anys vaaugmentar la seva mida i la seva producció es va estendre a molts països. Actualment es captada com a energia mecànica mitjançant aerogeneradors – una màquina que aprofita la força del vent per funcionar – i convertir-la en energia elèctrica. Els principals elements que faciliten el funcionament d’aquesta son: les minicentrals – que generen energia elèctrica mitjançant instal·lacions autònomes – i elsparcs eòlics – que s’encarreguen de subministrar electricitat a la xarxa elèctrica per ser distribuïda.
Els països principals on més generen energia a partir de l’aire son els Estats Units, Alemanya, Espanya, Xina i l’Índia. Dins d’Espanya les zones on més es genera energia mitjançant l’aire son Galicia, Aragó, Navarra, la Rioja... en canvi, a la zona de Catalunya es centren la majoria a la zonade Tarragona.
Conflictes geopolítics i crisis ecològiques.
Conflictes territorials per la implantació de l’energia eòlica al sud de Catalunya.
Atès el paper preponderant de l’energia a la societat actual, les repercussions que les seves formes d’explotació tenen sobre el medi i, així mateix, la diversitat de sensibilitats i d’interessos particulars, no és cap sorpresa el brot de conflictesterritorials, veus antagonistes que no acaben de convergir amb les iniciatives dels promotors d’aquets projectes. Els primers projectes de centrals eòliques no van promoure gaire agitació social. Ens referim a les instal·lacions de les centrals de Tortosa, Colladetes al Perelló i Trucafort al Pradell-l’Argentera, les quals foren vistes com a fenòmens singulars i aïllats. Les veus crítiquescomençaren a sonar una mica després, quan proliferà la projecció de centrals eòliques a les comarques del terç sud de Catalunya fins a esdevenir-se una massiva ingerència territorial. Aquests moviments no s’oposaven estrictament a l’energia eòlica, sinó als impactes sobre els medis natural i socioeconòmic que se’n derivaven i, com és evident, es mostraven refractaris a la concatenació de projectes quesempre tenien com a objectiu el mateix territori.
Avantatges i inconvenients.
Avantatges Inconvenients
Es una energia renovable.
És una energia neta, que no genera residus.
És molt fàcil d’obtenir.
Una sola persona pot controlar el parc. L’espai que requereix la seva instal·lació es molt gran.
Moren aus, encara que els estudis recents indiquen que aquestes s’habituen aviat als retors eòlics.Falta de continuïtat en el subministrament elèctric.
Energia hidroelèctrica és un recurs renovable que consisteix en aprofitar la energia mecànica de l’aigua.. Des de temps molt antics s’ha utilitzat aquesta energia per fer diversos treballs on una peça era moguda per la força d’un corrent d’aigua. A partir del segle XIX, això va donar pas a una nova manera d’utilització: la conversió de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Centrals Energ Tiques
  • Fonts
  • Fuentes De Energ A Renovables Geografia
  • Energ a
  • Energ A
  • La Energ A
  • TEORIES TIQUES
  • LA ENERG A

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS