Licenciada Educación Infantil Y Primaria

Páginas: 5 (1182 palabras) Publicado: 14 de octubre de 2012
[pic]

MªEugènia Roig Recoder
Psicologia 2
AUTOCONCEPTE, AUTOESTIMA, I LA SEVA RELACIÓ EN L’ÀMBIT ESCOLAR

L’ autoconcepte és el concepte que té cadascú d’un mateix, és la pròpia percepció. L’autoconcepte no és innat sinò que es va formant a mesura que anem tenint noves experiències, creixem i ens desenvolupem… tampoc és fixe, l’autoconcepte és pot anar canviant.

En l’autoconcepteintervenen diversos factors que el condicionen, com per exemple:
- Les experiències d’èxit o bé de fracàs: això provocarà la motivació (o a la inversa) per fer algunes coses o deixar de fer-les.
- La idea que tenim del propi cos, és a dir, del nostre esquema corporal.
- Les aptituts, si podem fer alguna cosa o no adequadament.
- Els judicis dels altres (pares, professors, grupd’iguals). La idea que es fa un mateix segons els comentaris o judicis de la resta de persona.
“Somos lo que las otras personas dicen que somos. Nos conocemos principalmente de oídas.” Eric Hoffer, 1954
- Etc.

L’autoconcepte està directament relacionat amb l’autoestima; tot i així no són el mateix:
L’autoestima és el valor que s’atribueix cadascú a un mateix, el sentiment que tenim capa la pròpia persona.
Quan l’autoconcepte és positiu, l’autoestima és també positiva (alta).

Tenir una autoestima positiva és molt important ja que aquesta és la que ens impulsa a actuar i ens motiva per arribar a la meta que ens proposem. Les persones que tenen l’autoestima alta es senten bé amb elles mateixes. Aquestes persones són les que no es rendeixen davant de les dificultats iproblemes, tenen personalitat i són segures.
Si els nostres alumnes tenen l’autoestima alta, aquests són més segurs a l’hora de realitzar un treball, estan més motivats i confien en ells mateixos de manera que acaben aconseguint el que volen fer: els rendiments escolars són més alts, ja que aconsegueixen millos resultats. És important que els professors impulsin aquesta autoestima confiant en els seusalumnes (Efecte Pigmalió, pàg.3)

Pel contrari, les persones amb baixa autoestima són insegures i s’ofeguen en un got d’aigua davant un problema o una dificultat. Els alumnes que tinguin l’autoestima baixa rendiran poc, ja que si no confien en ells mateixos no es senten capaços de fer les activitats que els hi demanen i com a conseqüència directa, no les fan.

Tot i això, l’autoestima es potmillorar, per això és necessari saber quines són les nostres fortalesses i quins són els nostres punts febles i limitacions. Si un alumne té molta facilitat per les matemàtiques, el que haurem de fer és potenciar aquesta capacitat i fer-li fer operacions més difícils i així potenciem aquesta capacitat i l’alumne veu que esperem més d’ell.

Cal tenir en compte de no passar-nos amb la nostraautoestima, és a dir, aquesta ha de ser alta ja que d’aquesta manera ens sentim bé; però mai ens hem d’oblidar de que tots som limitats, no podem fer-ho tot; si ens oblidem d’aquesta part tan important podem tenir problemes.



PERCEPCIÓ DE L’INDIVIDU

CONDUCTA DE L’INDIVIDU AUTOCONCEPTEAUTOESTIMA






“El que jo penso que sóc condiciona el que jo faci, per tant el meu futur Jo”

L’EFECTE PIGMALIÓ

"Para el profesor Higgins yo seré siempre una florista porque él me trata siempre como a una florista; pero yo sé que para usted puedo ser una señora, porque usted siempre me ha tratado y me seguirá tratando como a una señora."Com veiem en l’exemple anterior, el que altres persones esperen de nosaltres ens serveix com a impuls per arribar a aconseguirles, la nostra conducta està molt determinada per aquestes expectatives. Si els altres creuen que podem realitzar una cosa, això ens dona seguretat en nosaltres mateixos, creiem que podem fer-ho i, d’aquesta manera, ho aconseguim. Aquest és l’anomenat “l’Efecte...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Licenciado En Educacion Infantil Primaria
  • Licenciado en educación primaria
  • Licenciada En Educacion Primaria
  • LICENCIADO EN EDUCACION PRIMARIA
  • Licenciada En Educación Primaria
  • Licenciada en educación primaria
  • licenciada en educacion primaria
  • licenciado en educacion primaria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS