Llatinismes

Páginas: 20 (4912 palabras) Publicado: 13 de enero de 2015
LLATINISMES

Quidquid latine dictum sit, altum uidetur.
A
a posteriori loc. adv. Amb posterioritat a l'experiència, basant-se en els fets observats. Ex: Raonar a posteriori.
a priori loc. adv. Amb anterioritat a l'experiència, sense poder basar-se en els fets. Ex: Condemnar a priori.
a sensu contrario 'en sentit contrari'.
ab illo tempore 'des d'aquell temps'.
ab initio 'des del'inici'.
ab intestato 'sense testament'.
ab ouo Locució que significa, literalment, 'des de l'ou' i, en sentit ampli, 'des de l'origen', 'des del principi'. Prové d'Horaci (Ars poetica, 147), que l'aplica als poetes que, al contrari d'Homer, inicien la narració des dels seus inicis. Hi al·ludeix a l'ou doble o els dos ous postos per Leda, dels quals va néixer Hèlena, juntament amb els seus germans,la causa de la guerra de Troia.
ab urbe condita 'des de la fundació de la ciutat' locució que s'utilitzava per datar els anys a la Roma antiga, comptant des de la data tradicional de la fundació de Roma (753 a. C.).
accèssit 's'hi ha acostat' m. En un certamen, recompensa immediatament inferior al premi.
ad absurdum -- Reductio ad absurdum 'reducció a l'absurd'. Raonament que prova lafalsedat d'una proposició per reducció a una conseqüència coneguda com a falsa o contrària a la hipòtesi de partida.
ad hoc 'per a aquest propòsit' aplicat a una solució proposada per a un cas específic.
ad hominem 'dirigit a la persona'. Ex: Un argument ad hominem.
ad infinitum 'fins a l'nfinit'.
ad kalendas Graecas 'per les calendes gregues'. Amb aquesta expressió August (segons Suetoni,August, 87, 1) es referia als creditors morosos, que no pagarien mai, ja que les calendes eren el primer dia de cada mes en el calendari romà (sí senyor, d'aquesta paraula ve 'calendari'), i per tant els grecs no feien servir aquest sistema. Seria equivalent, doncs, a la nostra expressió 'la setmana dels tres dijous', que tampoc existeix, és clar.
ad libitum 'a voluntat, al gust'.
addenda f. Notesaddicionals a la fi d'un escrit, esp. d'un llibre, per a completar-lo o corregir-lo. En origen és el gerundiu (n. pl.) del verb addo 'coses que s'han d'afegir'.
agenda f. Llibre o quadern en què cada full correspon a un dia o diversos dies de l'any i que serveix per a anotar-hi, a fi de no oblidar-les, les coses que una persona ha de fer i altres dades. L'origen és el gerundiu (n. pl.) del verbago 'coses que s'han de fer'.
Alea iacta est 'El dau ha estat tirat'. Segons Suetoni (Juli, 33), dit per Juli Cèsar en travessar el riu Rubicó i entrar a Itàlia amb l'exèrcit en contra de la llei romana. Serveix per indicar que s'ha pres una decisió arriscada, de la qual no es pot tornar enrere.
alias (llatí 'altrament') àlias (o segons l'IEC, àlies) adv. Per altre nom. Joan Pi, àlies el Xic . |m. Sobrenom. El Xic no és pas el seu nom; és el seu àlies.
alma mater 'mare nodrícia', aplicat a la universitat on hom va estudiar.
alter ego 'un altre jo' m. i f. Persona en qui un altre té tanta confiança, en tot o en coses concretes, com d'ell mateix. Ex: L'Antoni és el meu alter ego en la direcció de la fàbrica. | Amic inseparable, amic íntim. || Persona en qui s'identifica una altra: Elprotagonista de la novel·la és l'alter ego de l'autor.
altius, citius, fortius 'més alt, més ràpid, més fort' (lema dels Jocs Olímpics).
Amor uincit omnia 'L'amor ho venç tot' variant de omnia uincit Amor; et nos cedamus Amori (Virgili, Èglogues, X, 69).
Anno Domini (abreviat A. D.) 'any del Senyor' per referir-se a un any de l'era cristiana.
ante meridiem (abreviat a. m.) Locució quesignifica 'abans del migdia', usada per a indicar les hores del dia que van de la mitjanit fins al migdia.
Ars longa, uita breuis 'L'art és llarga, la vida breu', traducció llatina del primer dels Aforismes d'Hipòcrates (cf. Sèneca, De breuitate uitae, I, 1).
Audaces fortuna iuuat 'La fortuna ajuda els audaços' (Virgili, Eneida, X, 284: audentis fortuna iuuat).
Aue Caesar, morituri te salutant 'Ave...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Llatinismes PAU'15 (no tots)
  • Llatinismes PAU 2015

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS