Mantenimiento

Páginas: 7 (1710 palabras) Publicado: 25 de febrero de 2013
Marie Curie

Presentació

Maria Skłodowska o Marie Curie (Varsòvia, Polònia 1867 - Sallanches, França 1934) fou una física i química polonesa, una pionera en els primers temps de l'estudi de les radiacions; ella fou la primera en emprar el terme radioactivitat.

Marie Curie ha estat premiada dues vegades amb el Premi Nobel, la primera ocasio l'any 1903 en l'apartat de Física i el 1911 en elde Química. Curie és l'única dona científica premiada en aquestes dues categories científiques, i juntament amb Linus Carl Pauling, premiat amb el Premi de Química l'any 1954 i el Premi Nobel de la Pau el 1962, són els únics premiats en aconseguir-ho en dues categories diferents. Així mateix John Bardeen fou guardonat dues vegades amb el Premi Nobel de Física els anys 1956 i 1972 i FrederickSanger amb el Premi Nobel de Química els anys 1958 i 1980.

Es nacionalitzà francesa i fou una ciutadana activament lleial al seu nou país, pero mai va perdre el seu sentit d'identitat polonès. El primer element químic que ella va descobrir, el 1898, el va anomenar poloni com a homenatge al seu país d'origen.

Família i primers anys

Maria Sklodowska va néixer el 7 de novembre de 1867 aVarsòvia, la capital de Polònia. Era filla de Władysław Skłodowski, professor com el seu avi, i de Bronislawa Boguska, qui va ser mestra, pianista i cantant. Ella era la menor de cinc germans: Zofia (1862), Józef (1863), Bronislawa (1865), Helena (1866) i, finalment, ella, Maria (1867). El seu avi, Józef Skłodowski, havia estat un respectat professor a Lublin on, entre d'altres, havia sigut mestre delfutur novel·lista i candidat al Premi Nobel de Literatura, Boleslau Prus. El seu pare Ladislau Sklodowski impartia matemàtiques i física, les disciplines que Maria triaria, i va ser successivament director de dos gimnasos per a nens de Varsòvia. La seva mare, Bronislawa, treballava en un prestigiós internat de noies de Varsòvia; patia tuberculosi i va morir quan Maria tenia dotze anys. Dos anysabans, Zofia, germana gran de Maria, havia mort de tifus. El pare de Maria era ateu, i la seva mare una devota catòlica. segons Robert William Reid, la mort de la seva mare i germana, fou la causa que Maria abandonés el catolicisme i fos agnòstica.

Quan tenia deu anys, Maria va començar a anar a l'escola que la seva mare havia treballat quan encara es trobava bé. Entre els seus interessos destacavala passió per la lectura, especialment en la història natural i la física; Maria mostrà la seva afició per la lectura a l'edat de quatre anys, edat a la que ja llegia perfectament.

Posteriorment va assistir a un gymnasium o institut de secundària femení, d'on es va graduar el 12 de juny de 1883. Va passar l'any següent al camp amb parents del seu pare, i després, juntament amb el seu pare, vaviure a Varsòvia, on van rebre algunes classes particulars. A la secundària va ser sempre la primera alumna de la seva classe, i es va destacar per influir en les seves companyes l'entusiasme pel treball. Rus, polonès, alemany o francès eren algunes de les llengües que Maria dominava. Més endavant es interessaria per la física i es graduaria als 15 anys.

En aquell temps, la major part dePolònia estava ocupada per Rússia que, després de diverses revoltes nacionalistes sufocades de manera violenta, havia imposat la seva llengua i els seus costums. Juntament amb la seva germana Helena, Maria assistia a classes clandestines ofertes en un pensionat en les que s'ensenyava la cultura polonesa.

Tant pel costat patern com pel matern, la família havia perdut els seus béns i fortunes a travésde les implicacions patriòtiques en aixecaments patriòtics polonesos. Aquest fet condemnà Maria, les seves germanes grans i el seu germà, a una difícil lluita per tirar endavant en la vida

Estudiant a la Sorbona

En 1891 Maria s'inscrigué a la Facultat de Ciències Matemàtiques i Naturals de la Universitat de la Sorbona. A partir d'aquest moment, Maria va passar a anomenar-se Marie...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mantenimiento
  • Mantenimiento
  • Mantenimiento
  • Mantenimiento
  • Mantenimiento
  • Mantenimiento
  • Mantenimiento
  • Mantenimiento

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS