matrix y platon

Páginas: 8 (1762 palabras) Publicado: 7 de enero de 2015


HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA
MATRIX i PLATÓ

ÍNDEX
Fitxa tècnica de la pel·lícula
Sinopsi de l’argument
Assaig sobre la pel·lícula
Bibliografia

FITXA TÈCNICA
Títol: Matrix
Títol Original: The Matrix
Director/s: Andy i Larry Wachowski
País: Estats Units i Austràlia
Any: 1999
Data d’estrena: 24/06/1999
Idioma original: Anglès
Duració: 136 min
Gènere: Thriller, Acció, CiènciaFicció
Actors principals:
Keanu Reeves: Neo / Thomas Anderson
Laurence Fishburne: Morfeu (Morpheus)
Carrie-Anne Moss: Trinity
Hugo Weaving: Agent Smith
Distribuidora: Warner Bros
Premis:
4 Oscars l’any 1999: Millor muntatge, Millor so, Millors efectes visuals, Millors efectes de so
2 premis BAFTA l’any 1999: Millors efectes visuals i de so. Va tenir a més a més, 5 nominacions.

SINOPSIDE L’ARGUMENT
En un món futurista, Thomas Anderson és un programador d’una respectable empresa de software. Però fora de la feina, és un hacker anomenat Neo que està decidit a buscar el significat de la paraula “Matrix”.
Una nit, Trinity, una rebel molt buscada, contacta amb ell i li ofereix la possibilitat de conèixer
a Morfeu, aquell qui li explicarà tota la veritat sobre Matrix.
Quan Neoconeix a Morfeu, aquest li dona la opció de seguir sense saber què és Matrix i oblidar-ho tot, o conèixer la veritat, tot i que no sigui un camí fàcil. Des del moment en que Morfeu i el seu grup de rebels li fan veure que el món on vivia no és més que una realitat virtual, Neo és decideix a destruir-lo per fer veure a tothom el que ell ja sap. S’entrena durant molt de temps en les arts marcialsi altres tipus de lluita, ja que segons el seus companys rebels, ell és l’escollit per alliberar la humanitat del món on estan vivint i vèncer a les màquines que els controlen.
Tot i així, un grup d’agents del “govern”, que no són més que programes informàtics, intentaran parar-los els peus perquè no aconsegueixin el seu propòsit.
ASSAIG SOBRE LA PEL·LÍCULA
Matrix és una analogia del Mite dela caverna, del filòsof grec Plató. Aquest mite parla sobre uns personatges presos al fons d’una caverna, estan encadenats de cara cap a la paret del fons. Darrere seu hi ha un mur que s’aixeca per separar els presos d’un camí per on hi passen personatges amb objectes que porten al cap. Darrere el camí, hi ha una foguera que il·lumina la caverna i projecta ombres dels objectes del cap d’aquets quepassen pel camí a la paret del fons de la caverna. Els presos, que mai no han vist res més que les ombres, pensen que és la única realitat que existeix, i no tenen el mínim coneixement de què realment allò son ombres dels que passen pel camí de darrere seu.
Un dia, un pres és alliberat, i aquest, al anar cap a la sortida, veu el mur, els personatges que passen pel camí, la foguera, i se’n vaadonant que tot allò que creia real, no era més que la ombra de la veritable realitat. Quan després de molts esforços surt a fora de la caverna, el sol l’enlluerna i al principi no veu res, però a mesura que es va acostumant a la llum, se n’adona que tota la seva vida, ha viscut enganyat per les ombres del fons de la caverna.
Aleshores el pres decideix tornar a entrar dins la caverna per explicarals altres presos el què ha vist i descobert a fora. Però quan arriba i els ho explica, creuen que s’ha tornat boig i no el creuen.
A través del Mite de la caverna, Plató volia construir un model explicatiu de la condició humana. És a dir, compara els presos de dins de la caverna amb la majoria dels humans, que creuen que la realitat on viuen és la única que existeix. Les ombres de dins de lacaverna simbolitzen, ni més ni menys que la nostre realitat material, sensible...
El pres que surt fora la caverna és aquell filòsof que amb molt esforç i estudi, arriba a comprendre la veritable realitat, el coneixement del bé. És a dir, simbolitza la transició que fa cap al món real, el món de les idees, des d’on s’hi arriba per un camí difícil i que va a parar al veritable coneixement.
A la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Matrix Y Platon
  • De platon a Matrix
  • Matrix y Platon
  • matrix y el idealismo platónico
  • El mito de la cueva de Platón y Matrix
  • Relación matrix-platón
  • matrix y filosofia de platon
  • Relacion Entre Matrix Y Platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS