Mesquita De Còrdova

Páginas: 5 (1233 palabras) Publicado: 2 de febrero de 2013
Mesquita de Còrdova
FITXA TÈCNICA
Edifici: mesquita de Còrdova
Autor: desconegut
Cronologia: 785-788, ampliada successivament el
833, el 855, entre el 962 i el 966, i el 987
Materials: pedra, maó, fusta i, en la decoració, guix.
Estil: hispanomusulmà
Sistema constructiu: arquitravat i de volta.
Localització: Còrdova (Espanya)

a) Situeu l’obra en el contextcronològic, històric i cultural corresponent.

Cronologia: 785-788 (construïda per ordre de l’emir Abd al-Rahman), amb successives ampliacions fetes els anys 848 (sota el califat d’Abd al-Rahman II), 962 (mandat del califa al-Hakam II, la més important) i 987 (impulsada per Almansor)

Context històric i cultural.

Al regne visigot de Toledo, a principis del segle VIII, després de la mort del reiVítiza, el seu successor, Roderic, va enfrontar-se a Àkhila, que li disputava la corona. Aquest últim va demanar ajuda als musulmans del nord d’Àfrica. Aquests van desembarcar a Gibraltar el 711 i derrotaren a Roderic a la batalla de Guadalete, començant la conquesta de la Península Ibèrica. Els musulmans denominaren a la Península Ibèrica Al-Àndalus. Els seus habitants s’islamitzaren al llargdels vuit segles que durà el domini musulmà. Aquest va dur avenços en tots els camps i fundà escoles importants.

El 750 el Califat Omeia va desaparèixer sota els abbàssides, però un príncep omeia, Abd ad-RahmanI (756-788), va fugir refugiant-se a Còrdova i va iniciar l’emirat independent del nou Califat Abbàssida de Bagdad. Fou aquest emir que va fer construir la mesquita de Còrdova, ho vafer sobre el terreny que havia ocupat l’església visigoda de San Vicente.

Fins al segle X, la mesquita va ser ampliada diverses vegades per poder acollir una població cada vegada més nombrosa. Correspon al període califal independent de Damasc, que constitueix la primera etapa de l’art hispano-musulmà i es correspon amb la dominació de la dinastia Omeia, el període més brillant de la historiade Al-Àndalus, amb Còrdova com a capital.

Un cop acabada la Reconquesta, el 1523 el capítol de Còrdova va ordenar la construcció d’una catedral al mig de la gran mesquita. Aquesta actuació va obligar a retirar 63 columnes i arcs de la sala d’oració.

b) Digueu a quin estil pertany l’obra i enumereu cinc característiques formals o conceptualsd’aquell estil.
Estil: hispanomusulmà. L’art hispanomusulmà és l’art islàmic
desenvolupat a Al-Àndalus

Característiques:
* Influències de l’art romà, l’art bizantí i el visigòtic.
* Decoració de quatre tipus: geomètrica; vegetal; arabesca i
cal·ligràfica . No representa mai figures humanes i animals, l'Alcoràho prohibeix
* Arc de ferradura (ja emprat pels visigots, però més obert, amb dovelles alternades), també utilitza l’arc de mig punt i l’art lobulat. Encreuaments d’arcs.
* Superposició de suports i d’arcs (el precedent és l’aqüeducte romà dels Miracles, de Mèrida)
* Els arcs s’enquadren generalment amb un arrabà (motllura que enquadra l’arc)
* Volta de creueria califal per lacoberta
* Reutilització de materials (columnes aprofitades)
* Ús de contraforts exteriors i merlets………

c) Descriu el tipus de planta, les parts dels espais interiors i exteriors, els elements de suport (pilars i columnes i l’ordre a què pertany) i els suportats (voltes, cúpules, cimboris, arcs….)
La planta és un recinte rectangular de 178 x 125 m que, com si fos una muralla isense façana principal, envolta tot el recinte, del qual surten nombrosos contraforts acabats amb merlets i amb dinou portes que donen a l’interior. Les portes presenten una tipologia de tres cossos -un central d’obertura i dos de laterals cecs- decorats amb arcs de ferradura o lobulats i gelosies. Al mur occidental s’aixeca l’antic minaret, convertit posteriorment en campanar cristià. Els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • mesquita de cordova
  • La Mesquita De Cordova
  • Mesquita de Còrdova
  • arbol de mesquite
  • Mesquita De Cordo
  • Mesquita De Cordoba
  • reforma de cordova
  • TRATADO DE CORDOVA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS