Mohascf

Páginas: 7 (1677 palabras) Publicado: 9 de enero de 2013
LICÀON
1. En l’edat del ferro es cometien crims de tota mena. Els valors positius (veritat, modèstia, lleialtat...) van donar lloc a l’engany, el frau, la traïció, la desconfiança, la impietat, etc. Davant d’aquesta creixent degeneració del gènere humà, què decideix fer Júpiter? Quan ho decideix?
Júpiter baixa de l’Olimp adoptant forma humana. Amb quin mot designem la capacitat que tenienels déus de transformar-se en humans? Pensa que els grecs anomenaven l’home ánthrópos. On va Júpiter, disfressat d’home? Qui era Licàon?
Licàon no solament pretenia matar a Júpiter per comprovar si era un déu, sinó que va gosar servir-li a taula carn humana. Quin doble càstig li imposa Júpiter per haver infringit les normes de l’hospitalitat? Quines traces de la seva antiga ferocitat conserva?AMORS DE JÚPITER: IO, CAL·LISTO, ALMENA, EUROPA I GANIMEDES

2. El riu Ínac està preocupat per la desaparició de la seva filla Io. Saps què li ha passat?
Júpiter no pot veure patir més temps Io convertida en vedella. Quin déu envià i per a què?
Argos s’adorm i Mercuri duu a terme la seva missió: li talla el cap amb la seva espasa. Juno, furiosa i dolguda, què es queda d’Argos? Oncol·loca allò que li ha pres?
Juno, aïrada, descarrega la seva ràbia damunt Io. Què li passa, a la desvalguda vedella?
Cal·listo era una donzella de Nonacris, filla de Licàon d’Arcàdia, a qui Júpiter va convertir en llop. De quina manera Júpiter s’acosta a Cal·listo? Quina triple falta comet Júpiter?
Diana, al cap de nou mesos, descobreix l’embaràs de Cal·listo i la fa fora del seu seguici. En quèla transforma Juno per venjar-se de l’adulteri comès pel seu marit? Finalment, Júpiter esmenarà l’error. Com?
Alcmena es posa de part d’Hèrcules. Per què Juno no deixa que les divinitats dels infantaments la socorrin en un moment tan dolorós com aquest? Qui aconsegueix enganyar Lucina i, així, Alcmena pot tenir Hèrcules? Quin càstig rep per això?
Júpiter és el déu suprem i ordena sense donarexplicacions. Quan mana a Mercuri que foragiti el ramat reial de la muntanya i el porti fins a la platja, què li amaga? Per què es transforma?
Europa juga a la platja amb les seves amigues. Com reacciona quan veu el toro enmig dels vedells?
Sovint la causa del rapte mitològic acostuma a ser l’amor prohibit i no correspost. Quin tipus d’amor hi ha en el rapte de Ganimedes?
L’amor dori és ladevoció envers de la bellesa masculina: l’amor d’un home adult pe un jovenet. Aquesta mena d’amor també rep el nom de pederàstia. A Grècia, tenia una finalitat educadora. L’amant educava el noi en el camí de la virtut. Què n’opines?

CORONIS

3. El corb és un ocell de plomatge i de bec negres. Però de quin color era abans, segons aquesta narració?
Assabentat Apol·lo de la traïció de Coronis,la mata, però salva de les flames el seu fill Esculapi. Quin nom rebia en grec Esculapi? De què era déu? Que li va passar?
Apol·lo castiga el corb amb un canvi de color; però què va delatar el corb a Apol·lo per ser castigat d’aquesta manera?

OCÍROE
4. En grec, Ocíroe significa ‘de corrent ràpid’. Per què creus que li posen aquest nom a la protagonista d’aquesta història? Quinatransformació experimenta? Per què?
Ocíroe sent el deliri profètic en veure el petit Esculapi. Quines prediccions fa?
Acteó, cansat de la cacera, s’endinsa a descansar en un bosc. Què li proporciona el destí, sense haver-ho buscat?
Diana sent vergonya d’haver estat vista nua per Acteó. Quan aconsegueix saciar la seva còlera?
Creus que Acteó ha comès algun crim i per això es mereix aquest càstig?ACETES I ELS MARINERS TIRRENS
1. Acetes és fill d’una família humil de Meònia. Son pare li va ensenyar l’ofici de pescador, però ell es fa timoner. Caracteritza els mariners tirrens i contraposa’ls a Acetes.
2. Quan els mariners tirrens van a buscar aigua, quin sacrilegi comenten? En què els converteix el jove Bacus? Que li passa, a Acetes?
LES FILLES DE MÍNIAS

3. A Tebes, tothom...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS