Neoplasticisme

Páginas: 2 (315 palabras) Publicado: 5 de enero de 2013
Primeres avantguardes del segle XX

Neoplasticisme

Context històric:

Durant les primeres dècades del segles XX, van succeir diversos aconteixements que van desencadenar en el movimentneoplàstic: els efectes de la primera guerra mundial van fer que es qüestionessin les bases de l'art imposades fins aleshores. Per una banda, es comença a desvincular l'art de la realitat sensible, passantprogressivament de l'obra figurativa a l'abstracte.
I per altra banda s'estableix una relació de l'art amb la vida, buscant el compromís social i intel·lectual per tal de millorar el món.
Amb elsavenços de la tecnologia i la ciència es comença a qüestionar el pes del món del sentiments, de tot allò emotiu i que depèn de l'individu enfront al domini de les màquines.
Com a conseqüència d'aquestsfets van sorgir diferents propostes que van englobar el cubisme, futurisme, constructivisme, suprematisme, neoplasticisme i una nova iniciativa amb unes aplicacions més àmplies: la Bauhaus.Característiques:

El Neoplasticisme és una de les formes que pren l’abstracció durant  les primeres dècades del segle XX. Els seus orígens se situen a Holanda on al 1917 Theo Van Doesburg  i Piet Mondrianfunden la revista De Stijl, que serà el principal organisme de difusió i on es publicarà el primer manifest neoplasticista.
A partir de la raó i l’ordre geomètric es contraposen a la irracionalitat  i la destrucció de la Primera Guerra Mundial.

Les principals característiques del moviment són:

- La recerca de la renovació estètica buscant un  llenguatge objectiu i universal.
- Simplificacióde les formes als seus components bàsics com les línies i plans.
- Plantejament racionalista.
- Estudi de les composicions armonioses basades en les línies i  masses de color.
- Compensació deles formes i colors sense utilitzar la simetría.
- Utilització de colors plans i saturats o purs (primaris: groc, blau i vermell) i neutres (negre, blanc i gris) sobre fons clar.
- Són pintures...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS