Nose

Páginas: 18 (4397 palabras) Publicado: 9 de enero de 2013
QÜESTIONARI DE SEGUIMENT DE TIRANT LO BLANC, DE JOANOT MARTORELL

PRIMER QÜESTIONARI: de la pàgina 43 a la 107

1. La novel·la s’obre amb una lletra de Martorell adreçada al rei expectant Ferrando de Portugal. Segons l’autor afirma en aquest petit pròleg, el Tirant és una traducció. De quina llengua la va traduir? A quines llengües? És cert, doncs, que l’original no va ser escrit encatalà?
La va traduir de l’anglès al portuguès i després al valencià. L’original és una novel·la anglesa.

I. TIRANT A ANGLATERRA

* Història del comte de Varoic

2. Qui és Guillem de Varoic? Quina decisió va prendre als cinquanta-cinc anys? Explica les vicissituds per les quals va passar fins que es va instal·lar a l’ermita de nostra Dona, pròxima a la seva ciutat de Varoic.Guillem de Varoic és un cavaller valentíssim, virtuós i de noble llinatge que viu a la fèrtil i rica illa d’Anglaterra. Tenia una gran saviesa i enginy, havia servit durant molt de temps la cavalleria amb honor. Als cinquanta-cinc any, mogut per la inspiració divina, va decidir abandonar les armes i anar a peregrinació a Jerusalem, adolorit per tantes morts que havia comès a les batalles.
Va navegaramb una nau fins a Alexandria. Allà va desembarcar i es va dirigir a Jerusalem, on va fer confessió dels seus pecats i va visitar el Sant Sepulcre. Després va salpar en direcció a Venècia, decidit a abandonar la vida mundanal, va donar tots els diners a aquell que l’acompanyava i va concertar el seu matrimoni perquè no tornes a Anglaterra, i va pagar a uns mercaders perquè escrivissin a laComtessa dient-li que ell i el seu escuder havien mort quan tornaven a terra santa. Al cap d’un temps, el Comte va tornar en secret a la seva terra. Sol, amb els cabells llargs i la barba blanca fins a la cintura i vestit amb l’hàbit gloriós de sant Francesc.

3. Qui va armar un gran estol de naus amb la intenció de conquerir Anglaterra? Per què ho va fer?
Va ser el rei de Canària, un jove forti inquiet, enutjat perquè algunes naus corsàries havien robat en alguna vila del seu reialme.

4. Amb quin estratagema el rei d’Anglaterra va poder vèncer l’enemic?
A la nit, l’ermità va llençar a prop de la tenda d’un gran capità dels moros, unes magranes que s’encenien al cap de sis hores i no es podien apagar amb aigua, com més aigua hi llançaven més s’encenien.
Quan el reid’Anglaterra va veure les flames, va sortir del castell amb l’exèrcit que quedava i va vèncer el rei de Canària.

5. Quan el rei de la Gran Canària li proposa al rei d’Anglaterra un combat “en camp clos rei contra rei” per acabar la guerra, qui acaba enfrontant-s’hi? Per què?
Acaba enfrontant-s’hi l’ermita (comte de Varoic), perquè el rei d’Anglaterra no es un bon lluitador i el moro és molt boncavaller, per això l’ermita s’ofereix per lluitar contra el moro.

6. Quan el rei ermità guanya la batalla, els moros compleixen el pacte que havia fet el seu rei? Què fan, per contra?
Els moros no van complir el pacte i quan el rei d’Anglaterra envia els seus ambaixadors als moros perquè complissin el pacte que havia fet el seu senyor Abraïm, els moros tallen el cap als ambaixadors, els fanposar en una sàrria i els tornen a la ciutat a lloms d’un ase.

7. Amb quin estratagema va vèncer definitivament els moros?
Va obligar a passar als moros per un portell, després va portar dues grans bótes plenes de llavors d’espinacs, que eren de coure, i les va buidar damunt del portell per tal que quan els moros passessin les llavors els nafressin els peus i després va fer cavar pusmolt fondos al costat de la rasa i els va tapar amb branques i fulles.
Quan els moros els van atacar, els hi van parar aquesta trampa i només van poder retirar-se.

8. Quan la comtessa s’adona que l’ermità és el seu marit, li prega que no es separi mai més de la seva vora. Ell l’hi concedeix, però quan tots dos es retiraven junts a una ermita, s’acaben separant. Per què?
Quan estaven a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS