Organización Y Administración De Empresas Ii

Páginas: 8 (1760 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2012
David Serrano Escámez
Prova d’avaluació continuada 1.
L’empresa com organització; disseny de l’estructura organitzativa: diagnòstic, conceptes i sistemes; principis de disseny organitzatiu i factors de contingència.

PART TEÒRICA

PREGUNTA 1
L’anàlisi i definició del mot organització s’enfoca d’es d’una triple vessant: subjecte, funció i teoria:
- Subjecte: La organització és un conjuntde persones que s’interrelacionen i disposen d’uns determinats recursos que utilitzen de manera planificada per assolir uns objectius comuns.
- Funció: Aquests recursos humans i tècnics s’estructuren en funció d’una sèrie de principis, normes i reglamentacions que defineixen les tasques i obligacions dels individus dins l’organització i com han d’interactuar per aconseguir actuar eficientment enrecerca dels objectius plantejats.
- Teoria: S’estudia l’organització científicament, des de la seva vessant econòmica i social i de manera interdisciplinària, per tal de poder explicar quines són les seves estructures, processos i funcions. És important destacar que ho fa des de dues perspectives: la microorganitzacional, que estudia els comportaments de les persones que pertanyen a laorganització i la macroorganitzacional, que s’ocupa del sistema des d’una òptica global, atenent al disseny i funcionament de la seva estructura.
Una empresa és un tipus d’organització i es caracteritza i diferencia d’altres organitzacions a partir del fet que té un ànim de lucre, és a dir, el seu objectiu és obtenir guanys i les seves accions i plans van dirigits a obtenir beneficis. En canvi, hi haorganitzacions que no són una empresa perquè no persegueixen un objectiu de benefici econòmic. Hi ha multitud d’exemples: Associacions de veïns, ONGs, Fundacions, etc,....

PREGUNTA 2
Els components principals d’una empresa segons Mintzberg són cinc. Els definirem i en posarem d’exemple els que formen part de l’empresa Abengoa, amb l’ajuda del quadre adjunt:
[pic]
- Alta direcció o vèrtexestratègic: És la cúpula jeràrquica de la organització i la que defineix els objectius a assolir i la estratègia corporativa a seguir. Seria el comitè executiu (President, Vicepresident, Conseller Delegat, Caps de les diferents línies de negocis, Secretaria General,...)
- Direcció intermèdia: És el nus de connexió entre l’alta direcció i la base operativa. Transmeten les ordres a la base operativa iavaluen els seus resultats per a l’alta direcció. Serien els directius i els caps dels centres de treball de cadascuna de les línies de negoci. El Gerent, Cap de producció, ...
- Base operativa o nucli d’operacions: Són els encarregats de dur a terme les operacions fonamentals dirigides a la producció dels béns o serveis de la empresa. No apareixen en el quadre, però serien tots els treballadorsdirectament involucrats en els processos de producció dels béns i serveis de l’empresa.
- Tecnoestructura: Analistes la funció dels quals és dissenyar les normes i regles que faciliten la feina de la resta de membres de la organització. En aquest punt hi trobaríem departaments com Planificació i Control, Recursos Humans,...
- Estructura o staff de suport: Faciliten de manera indirecta la feinadel nucli d’operacions i mantenen una relació de col·laboració amb les estructures directives de l’empresa. Presten serveis a l’empresa. En el quadre apareixen, per exemple, Relacions institucionals, i també hi podríem incloure serveis com el de cafeteria, neteja,...

PREGUNTA 3
- Delegació: És una cessió d’autoritat temporal i limitada per prendre decisions, que en una estructura jerarquitzada,és dóna normalment entre un superior i els seus subordinats.
Cas hipotètic: PASSANTDETOT S.A és una multinacional dedicada a la producció de plaguicides a nivell mundial. Un dels seus plaguicides el produeix en un país en vies de desenvolupament amb una legislació mediambiental més laxa a través de la seva filial EMMENJOELMARRO S.A. Ha d’indemnitzar a una població per abocament il·legal de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Organización En La Administración De Empresas
  • Organización, Empresa, Administración
  • ORGANIZACIÓN Y ADMINISTRACION DE LA PREVENCIÓN EN LA EMPRESA
  • Administracion Y Organizacion De Empresas Turisticas
  • Organización y administración de empresas
  • Organización y administración de empresas
  • Organizacion y administracion de empresas
  • Administración; Organización Y Administración De Empresas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS