Panteó

Páginas: 5 (1240 palabras) Publicado: 3 de abril de 2013
PANTEÓ

- Ubicació: Camp de Mart (Roma)

a) CONTEXT CRONOLÒGIC, HISTÒRIC I CULTURAL

Cronologia: temple resultat de dos projectes constructius diferents. A la primera fase, any 27 aC.(època d’August) correspon la façana porxada amb la inscripció “M.AGRIPPA L.F. COS TERTIUM FECIT” (Marc Agrippa 1 fill de Luci, tres cops cònsol, el construí). El temple sofrí desperfectes durant l’incendi del’any 80 dC. i va quedar destruït durant un segon incendi el 110. Va ser reedificat amb la planta circular i la cúpula a l’època d’Adrià, que va tornar a col·locar la inscripció d’Agrippa a l’entaulament.(125dC).

Context. A partir de l’any 27 aC, s’instaura a Roma una monarquia de caràcter militar –L’IMPERI- que concentrava tot el poder en una sola persona, Octavi, que va rebre els títols deCaesar, Augustus i Imperator, simbolitzant el poder total del que disposava. Com a governant, August va pacificar la Gàl.lia i Hispània, reorganitzà l’administració (divisió en províncies), estengué els dominis de Roma per l’Europa central i va fer més segures les fronteres de l’imperi, impulsà les obres públiques i fomentà les arts, que van viure un moment de gran esplendor. Aquest període de pauinterior i de prosperitat rep el nom de Pau d’August i es caracteritza també per una sòlida estructura social, jurídica (Dret Romà), política i comercial.
La segona fase constructiva correspon al període d’Adrià, caracteritzat per la prosperitat de l’imperi que assoleix la seva màxima extensió territorial.

Autoria: - Arquitecte desconegut. (Tot i que no se sap de cert, l’arquitecte de lareconstrucció durant l’època de l’emperador Adrià, potser va ser Apol.lodor de Damasc. Fins i tot s’ha parlat de la intervenció directa del mateix emperador Adrià).

b) ESTIL I CARACTERÍSTIQUES FORMALS O CONCEPTUALS

Estil: Romà imperial. Època d’August.

c) PLANTA. ESPAI INTERIOR I EXTERIOR. ELEMENTS DE SUPORT I SUPORTATS. MATERIALS

- ELEMENTS DE SUPORT I SUPORTATS

En el pòrtic octàstil,vuit columnes corínties monolítiques de granit sostenen l’entaulament amb el frontó triangular que presideix la façana.
Un enorme mur anular (6 m. d’ample) suporta una cúpula compacta de 43.20 m. de diàmetre i a igual alçada del terra, organitzant un espai interior increïble on cap una esfera perfecta. La visibilitat total, la sensació d’espai immens, l’harmonia completa del Panteó, són fruitd’unes proporcions exactes, matemàtiques. La cúpula va ser feta de formigó sobre una immensa armadura de fusta, en la què s’havien inclòs els motlles dels cassetons (al retirar els motlles quan es s’assecava el formigó, la forma romania). A mida que puja, es fan servir materials més lleugers i s’aprima.
Tres sèries superposades d’arcs de descàrrega fets de maons, distribueixen la pressió de la cúpulai la concentren en vuit pilars

- ESPAI INTERIOR I EXTERIOR
Planta: mixta: pòrtic rectangular i cel·la circular.

Espai interior: l’interior té tres nivells: El primer nivell, sobre un paviment de marbres i abombat al centre per a canalitzar les aigües, alterna els set nínxols amb els pilars (Els nínxols albergaven les estàtues de diverses divinitats, en el nínxol oposat a l’entrada, demajor tamany, es trobaven les de Mart, Venus i Iulius Cèsar). Un segon nivell amb finestres cegues aguanta la cúpula semiesfèrica de 5000 Tm., coronada per un òcul de gairebé 9 m de diàmetre, que servia com a focus de llum i de ventilació interior.

- Espai exterior
Actualment la façana està enfonsada respecte el nivell original. L’edifici s’aixecava sobre un podi i s’havia d’ascendir per unaàmplia escalinata per a travessar el pòrtic. La ubicació original feia que la façana columnata amb frontó fos la part visible en el conjunt urbà, mentre que la cel·la cilíndrica quedava amagada per altres construccions adjacents.
El seu mur curvilini acaba en el límit superior amb una cornisa i està recorregut per unes altres dues que tradueixen per fora els diversos nivells de l’interior.

-...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Panteó
  • panteo de paris
  • Comentari Panteó
  • panteo i colosseu
  • Panteó de san isidoro de lleó
  • descripcion panteo de la patria
  • ART CORRECCIO PANTEO
  • Panteo Olimpic Treball

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS