Paro

Páginas: 11 (2593 palabras) Publicado: 18 de febrero de 2013
[pic]




[pic]
[pic]





INDEX


• Resum pág.2


• Introducció teòrica pág.3-5


• Entrevista pág.6


• Resultats pág.7-10


• Conclusió pág.11


• Referències bibliogràfiques pág.12


































Resum

L’objectiu d’aquest treball és confirmar lahipòtesis que l’atur (i la conseqüent disminució d’ingressos) influeix negativament en les relacions socials afectives, especialment en les relacions familiars i de parella.


Aquesta hipòtesi es fonamenta en la teoria vista a classe i en la bibliografia consultada.


A més, hem realitzat una entrevista (el contingut de la qual està estretament relacionada amb el marc teòric del treball), ambla que volem confirmar la hipòtesi plantejada inicialment. Ens interessa conèixer, sobretot, aspectes relacionats amb la parella, tot i que també farem referència a la resta de la família i als amics o coneguts. La mostra de la qual disposem és de 8 persones, totes elles en atur.


Dels resultats obtinguts farem un anàlisi quantitatiu, els quals relacionarem i posarem en comú amb la teoriaestudiada.


Per últim, i coordinant la teoria amb els resultats farem una conclusió en forma de reflexió final, la qual ens servirà per a reforçar i demostrar de manera pràctica o aplicada aquesta teoria.
























































Introducció teòrica


Per començar, caldria definir bé el concepte d’atur entermes psicològics. Aquest comporta, en la majoria de casos (sobretot en classes mitjanes i baixes), conseqüències negatives pel benestar personal, que afectaran de manera directa en les relacions socials. Aquestes poden ser, per exemple, trastorns sobre la personalitat (depressió, autoestima, ansietat...), sobre les actituds psicosocials i sociopolítiques (relacions familiars en especial) idificultats cognitives (capacitat de concentració, força de voluntat, errors en tasques qüotidianes, etc.) (Álvaro, J.L.; 1989).


Tal i com indiquen Gergen i Gergen (1982), existeixen 4 teories que analitzen els efectes psicològics de l’atur, és a dir, models teòrics que s’adeqüen a l’estudi de les conseqüències psicològiques de l’atur:


-Explicacions centrades en la situació, on la persona nogaudeix d’excessiva llibertat d’acció.


-Explicacions que es basen en el mitjà, però on la persona pot cambiar alguns elements del mateix.


-Explicacions enfocades en característiques personals, en les que el grau d’acció dels individus és limitat.


-Explicacions que prioritzen les característiques personals, encara que en aquest cas els individus són considerats com subjectes quedeterminen el seu propi destí.


Sigui quin sigui el model, està clar que l’atur està associat a un alt nivell d’estrés. Relacionant aquests dos conceptes (estrés i atur), s’inicien els primers estudis aplicats a l’atur.


Des de la perspectiva dels estudis individuals, trobem diversos models, entre els quals destaquen el model de Fineman (1979,1983), de Payne i Hartley (1987) i el model ISR deFrench i Kahn (1962), aplicat per Hayes i Nutman (1981) a l’atur.


També és important esmentar els models de rols i vitamínic. Tal com diu War (1984) a “Desempleo y bienestar psicológico “ (José Luis Alvaro Estramiana, 1989), els canvis produïts per la pèrdua de feina es defineixen com un procés de transició i canvi de rols. El rol comporta un conjunt de tasques, una posició social i un mitjàfísic propi. En cas de perdre el lloc de treball, el rol de l’individu es caracteritzaria per una disminució dels ingressos, un nombre escàs o reduït de tasques i rutines, una reducció en les relacions socials i una pèrdua de l’espai físic on es realitzaven les activitats relacionades amb el treball.


A més, seguint amb la visió d’aquest autor, els costos que provoca exercir un lloc de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Par A Par
  • para ti
  • para mi
  • el para
  • NOSE PARA QUE ES ESTO
  • YA PARA QUÉ
  • Para Ti
  • Para Ti

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS