Pau 2012

Páginas: 3 (739 palabras) Publicado: 1 de diciembre de 2012
Examen 2.1 – J.CONNELLY ULLMAN, La Setmana Tràgica (reelaboració)
Pregunta 1
a) Descriviu el tipus de font i digueu de què tracta
Estem davant d’un quadre estadístic, de caràcter social, i estracta d’una font primària contemporània dels fets. En aquest quadre s’hi detallen els edificis destruïts durant la setmana tràgica a Barcelona, i s’observa com tots són de caràcter religiós, ja siguinesglésies, temples o parròquies entre d’altres.
b) Digueu quin és el context històric de les dades que proporciona la font
Aquest quadre estadístic pertany a la Setmana Tràgica, que va tenirlloc l’any 1909. Els fets van ser provocats per la tramesa de reservistes a sufocar una rebel·lió de rifenys contraris a la construcció d’una línia de ferrocarril minera prop de Melilla. L’embarcament alport de Barcelona de les tropes mobilitzades va desembocar en un moviment de protesta, perquè els soldats de reserva eren obrers i pares de família que s’oposaven a anar a una guerra en què esdefensaven els interessos dels grups capitalistes que explicaven les mines del Rif. La insurrecció popular, que va adquirir un caràcter antimilitar i anticlerical, fou dominada, però causa un elevat nombrede morts i ferits i fou seguida per una dura repressió, que contribuí al desprestigi del govern i de la monarquia.
Anteriorment, trobem com a fet més rellevant el govern llarg d’Antoni Maura(1907-1909). Antoni pretenia reformar el sistema per a poder-lo mantenir. Va intentar atreure’s les classes mitjanes per tal d’aconseguir un suport més ampli per al sistema. Va proposar d’ampliar l’autonomiade l’administració local i va aprovar la llei de reforma electoral (1907). Aquestes mesures no van eliminar el caciquisme, sinó que reforçaren encara més el frau electoral. Finalment, maura va serdestituït després de la dura repressió que va exercir en els conflictes socials de 1909.
Com a fet posterior, podem destacar que al 1910, després de la destitució de Maura, els liberals intentaren dur...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • PAU Xu O 2012 OPCION A
  • Términos Kant Pau 2012-2013
  • ANN Estructura Pau HF 2012 13
  • Pau J-2012 C. Valenciana Cast
  • comentari descartes pau 2012
  • Examen Pau 2012
  • PAU Fisica Septiembre 2012 Com.Valenciana
  • Examen Pau Quimica 2012 Asturias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS