Pedra De Tartera

Páginas: 13 (3057 palabras) Publicado: 23 de septiembre de 2012
PEDRA DE TARTERA
Concepció: És la protagonista i narradora de la història. El seu veritable nom és Concepció, però des de petita li diuen Conxa perquè és més curt. Es tracta d'una noia molt prima i maca. És la cinquena de sis germans i com que no tenen diners l'envien a viure amb la seva tia. És una noia reservada i tímida que no contradeix mai als seus oncles per no falta'ls-hi el respecte, nosap dir que no a res i mai destorba a ningú. No l'importa treballar si cal perquè considera que els oncles necessiten la seva ajuda i que és el mínim que pot fer per ells després de que l'hagin acollit a casa seva. Se sent unida als oncles i sobretot a tia
L' Ermita : L'Ermita és un poblet petit on vivia la Conxa fins que se'n va anar a viure a Pallarès amb els seus oncles. Allà s'hi desenvolupapoca part de la història perquè comença quan ella marxa cap a casa dels oncles per tant només surt al principi de la història.
Pallarès : Pallarès és un poble una mica més gran que l'Ermita on viuen els oncles de la Conxa i on viurà ella durant molts anys de la seva vida i els més feliços també. Allà es casa amb el Jaume i té els seus tres fills que creixen en aquell poble, per tant forma partimportant de la vida de la Conxa.
Barcelona : Barcelona és admirada per molts d'ells per diferents motius com ara el Jaume que el preocupa el futur del país i la justícia i vol visitar Barcelona per sentir-se més a prop de tots aquells que governen.
La Conxa també hi arriba a anar, però molt més endavant, quan el seu fill, el Mateu, ja és casat i té un fill. La dona d’en Mateu està malalta idecideixen anar-se'n a viure a Barcelona i la Conxa se n'hi va amb ells. Ella veu Barcelona com alguna cosa trista, solitària, que alhora que estàs envoltat de gent veus que ningú et coneix, ni et parla o es fixa en tu. En definitiva, per a la Conxa, Barcelona tan sols és l'últim graó abans del cementiri.

Tema: la protagonista viu una situació de desarrelament en diverses etapes: l'abandó del nuclifamiliar per anar a viure a casa els oncles, la pèrdua del marit mort en la Guerra Civil i l'allunyament de l'entorn geogràfic (del Pallars rural a la Barcelona urbana). Juntament amb aquest tema, eix de tota la trajectòria vital de Conxa, és important també destacar altres temes subsidiaris com ara el de la migració camp-ciutat, la submissió de la dona que es viu en el seu entorn, la recuperacióde la memòria o de la realitat històrica més o menys propera, la soledat.
Conxa, la protagonista, és una dona vital i entusiasta, encara que la resignació és la seva companya en tot moment.
Conxa ens permet veure l'evolució que fa al llarg de la seva vida a causa de totes les seves vivències. És un model de dona que, malgrat estar molt contextualitzada, és extrapolable a qualsevol altre entorn imoment històric. En la darrera fase de la seva vida ens diu, com a resum de la seva existència: em sento com una pedra amuntegada en una tartera.
Pel que fa als altres personatges de la novel·la, es poden destacar en Jaume (el marit(, la tia i la Delina (la seva amiga(, tots ells personatges molt ben caracteritzats, a diferència d'altres de secundaris, que il.lustren només algun aspectedeterminat, com ara la mestra, el Martí de cal Sebastià, els fills...

LAURA A LA CIUTAT DELS SANTS
PERSONATGES.
LAURA: es una jove de Barcelona, una xica de ciutat, blava d´ulls, de veu sense estridències, harmoniosa de linies (pag.20). Amb una belleza sense esclatar; el seu carácter és caracteritza per la seua simplicitat i sinceritat. Es una il·lusa incorregible (pag 220). Moderna, jove, bonica.Es va quedar horfena i la seua tia la va adoptar i li va ensenyar lo millor que sabia. La jove s´enamorà de Tomàs i deixà la seua Barcelona per anarse´n a Comarquinal, ciutat que va ser culpable de tota la seua desgracia.
Perd a la seua filleta i aixó a du a sentir-se mes desgraciada encara. Passa de ser una jove alegre, feliç que viu entre els somnis de princesa que ella mateixa se´n fa, a ser...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pedra De Tartera
  • Pedra de tartera
  • Pedra de tartera
  • Traball Catala Pedra de tartera
  • Pedra de tartera
  • tartera
  • Pedra de tartera
  • Pedro

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS