Pensament de plato

Páginas: 5 (1113 palabras) Publicado: 1 de marzo de 2015
Pensament de platò

La teoria de les idees es la base de la qual s'articula tots els seus pensaments. Els motius pel qual la va construir en primer lloc per l'obra del seu filosof preferit Sòcrates , ja que és el 1r filosof que es va preocupa per qüestions ètiques. També li interessava la defensa de la Polis tant com política com econòmicament autosuficient. I finalment volia elabora una teoriade l'ésser que concilies i intrigues la diversitat de respostes donades pels Presocràtics.

La teoria de les idees pretén ser una resposta a tota aquesta política, ètica i antològica. I queda exposada dins de la seva obra de gran extensió com a mínim hi ha 35 diàlegs . En tots aquests diàlegs el protagonista central és Sòcrates que mitjançant la maièutica inversa diferents interlocutors fins quearriben a la veritat.
Gran part de la seva teoria esta explicada a través de mites , farem referencia a dos el mite de la caverna (La republicà) i el mite del carro alat (el Fedre).
La teoria de les idees ens parla de la realitat però també ens explica com coneixem(coneixement), també ens diu com és l'home i la seva ànima .
La teoria diu que plató parteix la realitat en 2 el món sensible és el quenosaltres coneixem o sigui la realitat aparent i l'altre part seria el món intel·ligible ens diu que és el món de les idees i es el verdader o sigui ens mostra la veritat.
El món sensible es veu afectat per el canvi, moviment i temps. Aquí hi trobem les coses que son alterables i temporals. En el món intel·ligible no existeix ni canvi , moviment ni temps. Hi trobem les idees les quals soninvariables i eternes . Les idees son superiors a les coses i a més va més enllà diu que les coses són copies de les idees , es a dir que les coses existeixen perquè existeixen les idees de coses .
En el món intel·ligible hi han idees però no totes les idees són iguals. Segons Plató hi ha de diverses classes hi estan jerarquitzades :
1. idees de valors (justícia)
2.idees matemàtiques
3.idees de cosesPer sobre totes hi ha una sola idea la idea DEL BÉ.
Tenim constància de la existència de les idees i les coneixem perquè hem de pujar per els diferents nivells de coneixement que són 4 :
1.l’imaginació
2.la creença
Aquests dos estan al món sensible i ens transmet una opinió.(doxa)
3.la raó discursiva. aquest nivell nomes ens fa arriba fins les idees de matemàtiques per poder arribar a més hem deavançar.
4.la raó intuïtiva.
Aquests dos nivells del món intel·ligible conformen el Episteme q és el saber verdader la ciència .

Els mites ( exemple per explicar la teoria)

En el mite de la caverna ens explica de forma al·legòrica tota la realitat i el coneixement .
- imaginat que hi ha uns homes lligats amb cadenats i un foc i que darrere hi ha uns homes transportam objectes , els homes lligatsno veuen els objectes només les seves ombres . Plató ens diu que com mai han vist res, aquests homes pensen que aquestes ombres es la realitat. Les ombres seria les coses del món sensible .
Ara imaginat que un d'aquests homes aconsegueix alliberar-se d'aquestes cadenes , quan aquest home surt de la caverna veure un món mes gran (exterior de la caverna) aquest exterior representaria el mónintel·ligible , l'home a veure els arbres etc es donara conta que tot això creix gracies al Sol i amb aquesta idea del Sol arriba al grau màxim de coneixement que es l'idea del BÉ.

Nosaltres els humans com encaixen en aquesta realitat(veritat) i coneixement ?

Per entendre això em de conèixer la seva visió de l'home. Plató ens dirà que l'home està compost per cos i ànima i que aquesta es una unióantinatural, perquè en realitat l'ànima pertany al món intel·ligible i com l'home pertany al món sensible l'anima i el cos provoquen aquesta unió antinatural. Però l'ànima no es un idea es diferent es un subjecte de coneixement per explica com és que l'ànima està en el món de les coses (sensible) ho explica amb el mite del carro alat.
En aquest mite ens diu que l'ànima es com un carro alat conduit per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • pensament de plató
  • pensament
  • Pensament
  • corrents de pensament
  • Pensament contemporani
  • historia del pensament
  • PENSAMENTO Y LENGUAJE
  • Treball Pensament

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS